Vladimir Putin predpovedal kolaps Európskej únie

NETKY.SK • 21 November 2019, 15:42 • 2 min
Vladimir Putin predpovedal kolaps Európskej únie

MOSKVA – Ruský prezident predpovedal kolaps EÚ a dokonca povedal, kedy - na prelome roku 2028. Podľa jeho názoru, niektoré krajiny východnej Európy pôjdu cestou Británie.

slovakia

left justify in out

Keď Vladimir Putin povedal, že kolaps Európskej únie na Británii sa nemusí skončiť, nemyslel tým škodoradosť, naopak: Rusko nechce taký osud pre EÚ, ale chce "predvídateľného a zrozumiteľného partnera“.

 

"Máme záujem o to, aby sa všetko udržiavalo a fungovalo efektívne. So znepokojením sledujeme, čo sa tam deje, pretože významná časť našich zlatých a menových rezerv je denominovaná v eurách a pre nás aj napriek poklesu obchodu po rôznych rozhodnutiach o sankciách zostáva EÚ najväčším obchodným a hospodárskym partnerom,“ povedal. 

 

Podľa Putina sa môže stať faktorom dezintegrácie v rámci EÚ hospodárstvo, čo neznamená hospodársku krízu, ale hospodársky rast na východných hraniciach EÚ.

 

Logika je tu transparentná: pokiaľ Brusel financuje rôzne rozvojové programy a posiela priame dotácie do krajín východnej Európy, čím sa snaží vyrovnať kontrasty a znížiť zaostávanie štátov bývalého socialistického bloku zo "starou Európou“, Poľska, Maďarska a ďalším krajinám, vyhovuje byť súčasťou EÚ.

 

Len čo sa však tieto krajiny stanú nie príjemcami ale darcami a budú nútení požičiavať vlastné prostriedky na podporu tých, ktorí zaostávajú, môžu stratiť všetku túžbu zotrvávať v Európskej únii. Takýto vývoj je však nevyhnutný – jedinou otázkou je načasovanie a je zrejmé, že Brexit urýchli prístup k tomuto dátumu, pretože Británia bola jedným z darcov.

 

V súčasnosti ekonomika východnej Európy rastie rýchlejšie ako západnej. V bývalom sovietskom bloku je ročný nárast od 3 do 5 %, ďalej na západ – v najlepšom prípade 2 % a najväčšie ekonomiky majú okolo 1 %.

 

Lepšie na tom ako ostatné sú Maďarsko, Poľsko, Česká republika a Slovensko (rast je 5 %) – ich obyvateľstvo už dosiahlo vysokú alebo aspoň uspokojivú úroveň príjmu a práve tieto štáty tvoria svoju vlastnú politickú úniu, tvrdo oponujúcu oficiálnemu Bruselu.

 

Hovoríme o Višegrádskej skupine, ktorá sa vytvorila v roku 1991, paradoxne, aby sa pripojili k EÚ a navzájom sa podporovali na tejto ceste. Časy sa však zmenili: toto kvarteto teraz ostro kritizuje Brusel za jeho migračnú politiku a európskych úradníkov za „neprimerané zasahovanie do záležitostí suverénnych krajín“, čo znamená – do ich vlastných záležitostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona