Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý mu umožní zostať vo funkcii ďalšie dve volebné obdobia

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 06:05 • 2 min
Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý mu umožní zostať vo funkcii ďalšie dve volebné obdobia

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok podpísal zákon, ktorý mu potenciálne umožní zostať vo funkcii ešte ďalšie dve volebné obdobia, teda do roku 2036.

slovakia

left justify in out

Ide o krok, ktorým sa formalizujú ústavné zmeny schválené v minuloročnom referende. Zmeny potvrdil ruský zákonodarný zbor kontrolovaný Kremľom.

Šesťdesiatosemročný ruský prezident je pri moci už viac ako dve desaťročia, čiže dlhšie ako ktorýkoľvek kremeľský vodca od čias sovietskeho diktátora Stalina.

 

V súlade so zmenou ústavy sa ohraničenie počtu funkčných období bude vzťahovať na súčasného prezidenta bez započítania jeho predchádzajúcich prezidentských mandátov. Takýmto spôsobom sa bude môcť Putin uchádzať o prezidentské kreslo ešte dvakrát

 

Prezident je v Rusku volený na šesť rokov, pričom posledné voľby sa v krajine uskutočnili v roku 2018. Putin zastáva najvyššiu funkciu od roku 2000, s výnimkou štvoročnej prestávky v rokoch 2008 až 2021, kedy ho v kresle vystriedal Dmitrij Medvěděv.

 

Putin uviedol, že až neskôr sa rozhodne, či sa v roku 2024, keď sa skončí jeho terajšie šesťročné funkčné obdobie, bude o funkciu prezidenta opäť uchádzať.

 

Zmeny ruskej ústavy zároveň zakotvujú prednosť zákonov krajiny pred medzinárodnými normami. Za zmenu ústavy sa v minulom roku vyslovilo 77.92 percent voličov. Štátna duma ho schválila 31. marca 2020, následne právny akt prešiel aj hornou komorou parlamentu. 

 

Súvisiaci článok: Rusi hlasujú o zmene Ústavy, Putin by tak mohol ostať pri moci ešte 16 rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies