Vladimir Putin a Joe Biden sa zhodli, že je dôežité znížiť riziko jadrovej vojny

NETKY.SK • 1 Október 2021, 06:43 • 2 min
Vladimir Putin a Joe Biden sa zhodli, že je dôežité znížiť riziko jadrovej vojny

ŽENEVA - Ruskí a americkí diplomati viedli vo štvrtok v Ženeve za zatvorenými dverami rozhovory, ktoré obe strany opísali ako konštruktívne. Išlo o najnovšie kolo diskusií zameraných na zmiernenie mnohých napätí medzi oboma svetovými jadrovými mocnosťami.

slovakia

left justify in out

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová a jej ruský kolega Sergej Riabkov spolu rokovali takmer celý deň. Obe strany oznámili, že v diskusiách o obmedzení zbrojenia budú ešte pokračovať.

 

img

 

V spoločnom oznámení po rozhovoroch americké aj ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedli, že obe delegácie sa dohodli na vytvorení dvoch pracovných skupín, pričom jedna z nich sa bude zaoberať opatreniami na obmedzenie zbrojenia v budúcnosti. "Delegácie sa ďalej dohodli, že obe pracovné skupiny sa začnú stretávať, potom bude nasledovať tretie celkové stretnutie," uvádza sa v oznámení.

 

Možno vás zaujme: Volodymyr Zelenskyj chce pre Ukrajincov žijúcich v zahraničí zabezpečiť dvojité občianstvo

 

Riabkov povedal, že obe strany diskutovali o "celej škále záležitostí" súvisiacich so strategickou stabilitou a kontrolou zbraní. "Napriek existujúcim názorových rozdielom - a je ich veľa - si želáme a sme ochotní pohnúť sa v tomto procese dopredu," citovali Riabkova ruské tlačové agentúry. "Je to pomalý proces. Ale už aj ten je dobrý." 

 

img

 

Prečítajte si: Strana Jednotné Rusko bude mať v Štátnej dume 324 zo 450 kresiel

 

Nemenovaná vysokopostavená predstaviteľka amerického ministerstva zahraničných vecí novinárom povedala, že uvedené stretnutie bolo "veľmi interaktívne, malo široký záber" a išlo do hĺbky v mnohých záležitostiach. Podrobnosti však poskytnúť odmietla. "Myslíme si, že to bolo veľmi plodné stretnutie. Už samotný dialóg je akousi súčasťou kontroly zbraní," vysvetlila.

 

img

 

Na obnovení rozhovorov, cieľom ktorých je znížiť riziko jadrovej vojny, sa v júni počas summitu v Ženeve dohodli prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Joe Biden. Zhodli sa vtedy, že je nevyhnutné pokračovať v rozhovoroch napriek postojom, ktoré obe krajiny rozdeľujú.

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona