Vladimír Mečiar sa objavil na verejnosti: Chce v EÚ väčší vplyv národných štátov

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 06:58 • 2 min
Vladimír Mečiar sa objavil na verejnosti: Chce v EÚ väčší vplyv národných štátov

RUŽOMBEROK - EÚ je potrebné reformovať tak, aby sa zvýšila váha národných štátov na úkor bruselskej administratívy. Vyhlásil to expremiér Vladimír Mečiar počas rokovania delegátov Kongresu slovenskej inteligencie (KSI) v Ľubochni pri Ružomberku.

slovakia

left justify in out

Delegáti prijali memorandum s požiadavkami pre slovenských politikov, ktoré by mali predostrieť počas predsedníctva SR v Rade EÚ. V memorande KSI sa konštatuje okrem iného aj to, že globalizačný proces prechádza do hegemonizácie, hrozí novými vojnovými konfliktmi a ohrozuje kľúčové piliere nielen nášho štátu, ale i samotného národa. Núti preto hľadať spôsob, ako chrániť samých seba, aj dedičstvo svojich otcov.

 

„Obraciame sa preto na najvyšších ústavných predstaviteľov SR, aby počas nášho predsedníctva Slovenská republika iniciovala kroky, ktoré ochránia našu zvrchovanosť i kultúrne a národné tradície nás i celej Európy,“ uvádza sa v memorande.

 

Signatári taktiež žiadajú vládu, aby vytvorila podmienky na obnovu potravinovej i energetickej sebestačnosti Slovenska a znižovanie medziregionálnych rozdielov, aby vznikol dostatok nových pracovných miest a aby naša republika nebola iba zásobárňou lacných pracovných síl pre cudzinu. Takisto žiadajú, aby štát i samospráva venovali väčšiu pozornosť školstvu, výchove mladej generácie, formovaniu jej národného povedomia a výraznejšie podporovali domácu kultúru.

 

Nevyhnutnou podmienkou bude podľa nich návrat verejnoprávnosti RTVS, slovenského ducha i jazykovej čistoty.

 

Žiadajú preto vládu SR, aby počas predsedníctva SR v Rade EÚ dôrazne trvala na zabezpečení ochrany európskych kultúrnych hodnôt vychádzajúcich z kresťanských tradícií, na ktorých Európa i slovenský národ vyrástli.

 

Účastníci kongresu zvolili aj nové orgány KSI, v ktorých bude pracovať 11 členov. Novými hovorcami sa stali Martin Lacko z Ústavu pamäti národa a Viliam Komora z Matice slovenskej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona