Vláda zvýšila chránený základ pre ľudí postihnutých exekúciami zrážkami zo mzdy

NETKY.SK • 21 Október 2015, 17:06 • 2 min
Vláda zvýšila chránený základ pre ľudí postihnutých exekúciami zrážkami zo mzdy

BRATISLAVA – Ľudia, ktorí čelia exekúciám, budú mať na účte viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Od januára 2016 sa zvýši základná suma, ktorá sa v takýchto prípadoch odráta zo mzdy a nepodlieha zrážkam. Rozhodla o tom dnes vláda. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca novelizovala nariadenie vlády o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia.

 

Chránená suma narastie na 100 percent životného minima, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Takýto základ nebude možné z mesačnej mzdy alebo príjmu zraziť. Doposiaľ musel exekútor nechať dlžníkovi 60 percent zo životného minima, čo je v súčasnosti viac ako 118 eur.

 

Borecovo ministerstvo v materiáli odôvodnilo, že navrhovaná zmena prispeje k zvýšeniu právnej ochrany osôb postihnutých výkonom exekúcie zrážkami zo mzdy a z iných príjmov a umožní stabilizovať ich životnú úroveň. V praxi ostane ľuďom na zabezpečenie základných životných potrieb viac zhruba o 80 eur mesačne, čo sa podľa ministerstva spravodlivosti reálne dotkne tisícov ľudí.

 

Minister pri predstavovaní novely 13. októbra vysvetlil, že vláda chce okrem pomoci konkrétnym regiónom zaviesť aj plošnú pomoc pre ľudí, ktorí sa ocitli v ťaživej sociálnej situácii v dôsledku exekúcií. Nemyslí si, že navrhovaná zmena sťaží vymáhanie dlhu. Dlžná suma sa podľa neho totiž nemení, akurát bude rozložená na dlhší čas a splácanie dlhu pôjde pomalšie, čo pôjde sčasti na úkor veriteľa, ktorý sa neskôr dostane k svojim peniazom.

 

Prísnejšia úprava sa bude naďalej vzťahovať na povinných v prípade vymáhania pohľadávok na výživnom pre maloleté deti. K podobnej zmene pristúpilo ministerstvo a vláda už od 1. novembra 2013 vo vzťahu k poberateľom dôchodkových dávok. Tento osobitný režim ochrany dôchodcov ostáva naďalej v platnosti.

 

Zvýšenie sumy nepodliehajúcej exekúcii výrazne zníži vymožiteľnosť práva, reagovala dnes na krok vlády Slovenská komora exekútorov (SKE). Prezident komory Miroslav Paller upozornil, že práve zrážky zo mzdy sú z hľadiska exekučných nákladov jedným z najmenej zaťažujúcich spôsobov pre dlžníkov.

Po novom budú musieť podľa Pallera exekútori siahať k iným spôsobom výkonu exekúcie. Najčastejšie k predaju nehnuteľných vecí, čo pre dlžníkov znamená podstatný nárast exekučných trov, najmä o hotové výdavky, napríklad za znalecké posudky, tvrdí šéf SKE.

 

Posun rovnováhy v prospech dlžníkov na úkor veriteľov podľa komory nepodporuje zodpovednosť jednotlivcov pri preberaní záväzkov a ich plnení. SKE je pritom presvedčená, že doterajší chránený základ spolu s takzvanou tretinou čistej mzdy, ktorá dlžníkom ostávala, bola postačujúca.

 

Paller upozornil, že opatrenie vlády znemožní postupné uspokojovanie pohľadávok množstva veriteľov, pre ktorých bola exekúcia zrážkami zo mzdy jediným úspešným spôsobom. Ochrana slabších sociálnych skupín obyvateľov sa podľa SKE dala realizovať aj cez zvýšenie nezraziteľných súm v takzvaných obyčajných pohľadávkach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona