Vláda zrejme predá akcie General Motors so stratou

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:25 • 2 min
Vláda zrejme predá akcie General Motors so stratou

Vláda zrejme predá akcie General Motors so stratou - Priemysel Záchrana amerického automobilového koncernu General Motors (GM) nebude pre daňových poplatníkov lacnou záležitosťou v prípade, že sa správy, ktoré sa objavili v tlači, potvrdia. Denník Wall St

slovakia

left justify in out

img

Záchrana amerického automobilového koncernu General Motors (GM) nebude pre daňových poplatníkov lacnou záležitosťou v prípade, že sa správy, ktoré sa objavili v tlači, potvrdia. Denník Wall Street Journal dnes napísal, že vláda chce už cez leto predať zvyšnú časť akcií automobilového gigantu. Ich kurz je však teraz slabý.
      Vláda pred dvoma rokmi zachránila GM pred úplným krachom pôžičkou 50 miliárd USD (34,96 miliardy eur). Nad vodou sa koncern udržal aj vďaka finančnej injekcii kanadskej vlády. GM najprv odišiel z newyorskej burzy, ale onedlho sa dostal do takej dobrej situácie, že sa mohol na ňu vlani v novembri vrátiť. Podiel štátu v GM je teraz ešte 26,5 %, v čase akútnej fázy záchrany dosiahol vyše 70 %.
      V pondelok (18.4.) klesol kurz akcií GM na nové minimum, 29,97 USD. Na burzu sa dostal pri kurze 33 USD. Avšak teraz sa mu nedarí, lebo ceny pohonných látok stúpajú, veľké prostriedky vynakladá koncern na reklamu svojich akciových kampaní, ktoré znižujú jeho ziskovú maržu. Ale pociťuje aj dôsledky zemetrasenia v Japonsku a neprospievajú mu ani sústavné zmeny v hornej manažérskej vrstve.
      Keby chcel štát dostať od GM celú požičanú sumu, akcie by museli mať hodnotu 53 USD. Ak sa ich kurz zachová na súčasnej úrovni a vláda akcie predá, vráti sa jej o 11 miliárd USD menej než požičala.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies