Vláda zmiernila prohibíciu; chce odblokovať aj export alkoholu do zahraničia

NETKY.SK • 27 September 2012, 06:41 • 2 min
Vláda zmiernila prohibíciu; chce odblokovať aj export alkoholu do zahraničia

Vláda zmiernila prohibíciu; chce odblokovať aj export alkoholu do zahraničia - Politika Český minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09) v stredu večer po zasadnutí vlády vyhlásil zmiernenie súčasnej prohibície na tvrdý alkohol a platí už od dneška. Do pr

slovakia

left justify in out

img

Český minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09) v stredu večer po zasadnutí vlády vyhlásil zmiernenie súčasnej prohibície na tvrdý alkohol a platí už od dneška. Do predaja idú liehoviny vyrobené pred 1. januárom 2012 bez "rodokmeňa" a nové alkoholy s novými kolkami a preukazom. 
      Ostatné liehoviny budú musieť mať "preukaz bezpečnosti", teda musia byť dodané informácie o pôvode liehu a protokol o skúške bezpečnosti z akreditovaného laboratória. Fľašky, ktoré sú v reštauráciách a baroch otvorené, sa musia zlikvidovať. Výnimku budú mať len "drahé alkoholy", ktoré si majiteľ bude môcť na vlastné náklady dať otestovať, a ak prejdú, získa certifikát, že alkohol je bezpečný.
      Kontroly v reštauráciách budú podľa ministra Hegera veľmi intenzívne.
      Informácie priniesla v stredu česká tlačová agentúra mediafax.cz.
      Väčšie jasno je už aj v otázke alkoholu, ktorý sa momentálne nachádza v skladoch. Na to, aby získal certifikát o bezúhonnosti, je stanovených 60 dní. "Pokiaľ alkohol nebude mať certifikát do tejto lehoty, musí sa zlikvidovať," zdôraznil minister Heger.
      Súčasne s uvoľňovaním predaja chce vláda odblokovať aj export českého alkoholu do zahraničia. Podľa ministra Hegera by súčasné opatrenia mali vyhovovať i Európskej únii, ktorá už skôr po zákaze vývozu volala.
      Minister poľnohospodárstva Petr Bendl (ODS) však vyzval na opatrnosť. "Riziko tu úplne vážne existuje a hrozí," povedal minister s tým, že ľudia by nemali piť alkohol, o ktorého bezpečnosti nie sú presvedčení. "Nie je možné dať ruku do ohňa za každého poctivca," dodal Bendl, ktorého citovala agentúra mediafax.cz.
      Predaj a distribúcia tvrdého alkoholu boli v Česku zakázané v polovici septembra po sérii otráv metylalkoholom. Dosiaľ zomrelo v ČR 26 ľudí, ďalší sú stále hospitalizovaní, pričom mnohí majú trvalé zdravotné následky.

Zdroj: TASR/www.mediafax.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies