Vláda zmenila ústredný orgán dohovoru v oblasti rodičovských práv a povinností

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 12:32 • 2 min
Vláda zmenila ústredný orgán dohovoru v oblasti rodičovských práv a povinností

BRATISLAVA – Úlohy a agendu vyplývajúcu pre Slovensko z Dohovoru o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone a spolupráci v oblasti rodičovských práv a povinností bude po novom zabezpečovať Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Do pozície ústredného orgánu ho v stredu ustanovila vláda, nahradilo v nej ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Presun kompetencií minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zdôvodnil tým, že prax od nadobudnutia platnosti dohovoru pre Slovensko v roku 2002 ukázala, že pôvodné určenie ústredného orgánu je nevyhovujúce. „Ukázalo sa, že ťažiskom spolupráce ústredných orgánov dohovoru sú aspekty sociálnoprávnej ochrany detí, ktoré vo svojej kompetencii má Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a nie ministerstvo, ktoré potom žiadosti odstupuje na vybavenie centru," ozrejmil v materiáli.

 

Zmena ústredného orgánu je však podľa ministra potrebná aj vzhľadom na budúce administratívne úlohy, ktoré budú centru vyplývať z európskeho nariadenia o právomoci a uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a vo veciach rodičovských práv a povinností, na ktorého prepracovanom znení v súčasnosti Európska komisia pracuje. Ministerstvo bude aj naďalej zodpovedné za odovzdávanie a prevzatie právomoci vo veci starostlivosti o maloletého medzi súdmi zmluvných štátov. V týchto prípadoch je totiž podľa rezortu komunikácia súdov navzájom prostredníctvom ministerstva spravodlivosti účelná.

 

K Dohovoru o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone a spolupráci v oblasti rodičovských práv a povinností z roku 1996 sa pripojilo už 46 štátov, vrátane všetkých členských štátov Európskej únie, konštatuje rezort spravodlivosti s tým, že počet priebežne narastá. Zmluvné štáty dohovoru sú povinné nahlasovať Stálemu byru zmeny určenia ústredných orgánov dohovoru. To ich zverejňuje pre potreby príslušných orgánov zmluvných štátov dohovoru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies