Vláda zmäkčuje svoje rozpočtové ciele

NETKY.SK • 14 August 2013, 16:39 • 2 min
Vláda zmäkčuje svoje rozpočtové ciele

BRATISLAVA - Slovensko zmäkčuje svoje konsolidačné plány. Vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý v stredu zverejnil rezort financií.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto materiálu si totiž vláda dáva za cieľ v budúcom roku dosiahnuť deficit na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu, kým ešte tohtoročný rozpočet predpokladá v budúcom roku zníženie schodku na 2,4 % výkonu ekonomiky. Podobne je to aj v roku 2015, pre ktorý sa cieľ schodku posúva z 1,9 % na 2,57 % hrubého domáceho produktu. Pre rok 2016 sa v novom rozpočte počíta s deficitom verejných financií na úrovni 1,5 % výkonu hospodárstva. 

Vláda pritom v nových plánoch vychádza z iniciatívy Európskej komisie, podľa ktorej taká striktná konsolidácia, s akou sa pôvodne počítalo v Európe, môže škodiť hospodárskemu rastu. "Slovenská republika víta iniciatívu Európskej komisie, ktorou sa po splnení určitých podmienok umožňuje upraviť konsolidačné úsilie s cieľom zamedziť negatívnemu vplyvu na ekonomickú aktivitu a hospodársky rast,“ píše sa v návrhu rozpočtu. Komisia zvoľnenie podmienok podmieňuje napríklad tým, že ekonomika krajiny musí byť hlboko pod svojím potenciálom, deficit nie je vyšší ako 3 % hrubého domáceho produktu a je dodržané pravidlo verejného dlhu. 

Stanovená odchýlka od pôvodných plánov pritom musí byť spojená s národnými výdavkami na spolufinancovanie z fondov Európskej únie, na projekty, ktoré pozitívne ovplyvnia aj rozpočet. "V návrhu rozpočtu verejnej správy, v ktorom je na rok 2014 cielený deficit na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu, sú už zapracované výdavky spĺňajúce túto podmienku v celkovej výške 480 mil. eur,“ konštatuje v návrhu rozpočtu rezort financií. 

Aj takáto miernejšia konsolidácia si však vyžiada dodatočné konsolidačné opatrenia. Rezort financií zatiaľ predložil návrh, v ktorom dodatočné opatrenia ešte nie sú zapracované. Bez nich by napríklad budúcoročný deficit stúpol na vyše 3,8 % a v roku 2015 by sa dostal na takmer 4 % hrubého domáceho produktu. Pre budúci rok je tak na dosiahnutie cieleného schodku potrebné nájsť opatrenia za vyše 700 mil. eur, pre rok 2015 za takmer 1,1 mld. eur a pre rok 2016 za vyše 1,5 mld. eur. 

Najväčšiu sumu z dodatočných konsolidačných opatrení by podľa rezortu financií v budúcom roku mohlo pokryť zefektívnenie činnosti verejnej správy, a to až takmer 415 mil. eur. Rezort financií tiež očakáva, že sa mu podarí získať ďalších 150 mil. eur zefektívnením výberu daní, vyše osem mil. eur by sa dalo ušetriť zmrazením platov ústavných činiteľov a 20 mil. eur by sa dalo získať aj predajom nepotrebného majetku. 

Samotný štátny rozpočet, ktorý tvorí podstatnú časť rozpočtu verejnej správy, počíta vo svojej prvotnej verzii v budúcom roku s príjmami 13,223 mld. eur a výdavkami 16,876 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak rozpočtuje vo výške 3,653 mld. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies