Vláda žiada pri hasení požiarov pomoc zahraničia

NETKY.SK • 26 August 2013, 15:18 • 2 min
Vláda žiada pri hasení požiarov pomoc zahraničia

LISABON - Portugalsko požiadalo v pondelok o viac zahraničnej pomoci pri hasení rozsiahlych lesných požiarov, ktoré vypukli už minulý týždeň na severe a v strede krajiny. Doteraz si ohne vyžiadali život jednej požiarničky.

slovakia

left justify in out

Portugalským hasičom pomáhajú už kolegovia z Francúzska a Španielska, ktorých lietadlá hasia postihnuté oblasti z vrchu. Miguel Cruz, hovorca Úradu civilnej ochrany, povedal, že ohne by mohli postupne ustať, keďže teploty ovzdušia sa mierne znížili. Požiadal však zároveň Francúzov o ďalšiu pomoc. V meste Feitalinho, v strednom Portugalsku, bojovalo v pondelok s ohňom 400 hasičov a dve francúzske lietadlá, 500 ďalších bolo nasadených na severe krajiny a v jej strede.

Viac ako 200 hasičov bojovalo s ohňom, ktorý zasiahol vo štvrtok aj hornaté oblasti severného Španielska a prinútil približne 300 ľudí opustiť svoje domovy. Hovorkyňa oddelenia hasičov v najväčšom španielskom regióne Kastília a León uviedla, že požiar zasiahol aj časť národného parku pri hraniciach Portugalska. Požiarnici hasili oheň aj na predmestí Madridu, kde muselo opustiť domovy 40 ľudí, a na ostrove Malorka, kde podobný osud dočasne postihol 200 osôb. Lesné požiare sú častým nebezpečenstvom v Španielsku, kde počasie v lete dosahuje 40 stupňov Celzia. Po daždivej zime však požiare v krajine nie sú také časté ako v minulých rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies