Vláda zasadne poslednýkrát pred letom, rozhodne aj o výmene štátnych tajomníkov

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 09:20 • 2 min
Vláda zasadne poslednýkrát pred letom, rozhodne aj o výmene štátnych tajomníkov

BRATISLAVA - Ministri sa dnes zídu na poslednom riadnom rokovaní vlády pred letom, následne ich čaká päťtýždňové voľno. Ďalšia riadna schôdza kabinetu je naplánovaná na 20. augusta.

slovakia

left justify in out

Vláda by mala okrem iného odvolávať a vymenovávať štátnych tajomníkov na viacerých ministerstvách. Opakovane to avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Prvé zmeny v kabinete nastali ešte minulý týždeň, kedy podali demisiu ministri školstva Dušan Čaplovič a hospodárstva Tomáš Malatinský. Na ich miesto nastúpili vtedajší štátni tajomníci na ministerstve financií Peter Pellegrini a hospodárstva Pavol Pavlis.

 

V programe vlády je zatiaľ jedno meno, na návrh nového ministra by sa mal stať novým štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva Rastislav Chovanec. Ostatné nominácie by mali do programu pribudnúť počas dňa.

 

V rokoch 2015 až 2017 by sa mala na Slovensku začať realizácia 170 rozvojových verejných prác, ktorých predpokladané náklady predstavujú finančný objem vyše 17,8 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu Rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2015 až 2017, ktorý na dnešné rokovanie kabinetu predkladá ministerstvo dopravy.

 

Úspory energie v rokoch 2011 až 2013 si vyžiadali investície vo výške približne 6,7 miliardy eur. Uviedlo to ministerstvo hospodárstva v návrhu Akčného plánu energetickej efektívnosti na roky 2014 až 2016 s výhľadom do roku 2020, ktorý by dnes mali ministri rovnako prerokovať. Najväčší prínos v uvedenom období mali podľa dokumentu úsporné opatrenia v oblasti budov, priemyslu a verejného sektora.

 

Kabinet má tiež na programe Stratégiu obnovy fondu bytových a nebytových budov v Slovenskej republike. Kvalifikácia, vzdelanosť a odbornosť zamestnancov sú podľa dokumentu z dielne ministerstva dopravy považované za jeden z rozhodujúcich atribútov rozvoja stavebníctva. "Všeobecne sa manuálna zručnosť zamestnancov v slovenskom stavebníctve považuje za veľmi dobrú. Takto je profesijná kvalita slovenských robotníkov vnímaná aj v zahraničí. Podstatne horšia je situácia v oblasti pracovnej morálky robotníckych profesií," uvádza rezort v materiáli.

 

Na zabezpečenie registrov obnovenej evidencie pozemkov a návrh harmonogramu katastrálnych území v 21 katastrálnych územiach bývalého Vojenského obvodu Javorina bude potrebných približne 800.000 eur, z toho v roku 2015 sumu 500.000 eur a v roku 2016 sumu 300.000 eur. Vyplýva to analýzy ministerstva pôdohospodárstva, ktorú by dnes mal rovnako prerokovať kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies