Vláda zaplatí majiteľom 5000 domov v Christchurch za ich zbúranie

NETKY.SK • 23 Jún 2011, 08:20 • 2 min
Vláda zaplatí majiteľom 5000 domov v Christchurch za ich zbúranie

Vláda zaplatí majiteľom 5000 domov v Christchurch za ich zbúranie

slovakia

left justify in out

img

Novozélandská vláda dnes oznámia, e ponúkla odkúpenie nehnuteľností približne 5000 vlastníkom zničených domov v druhom najväčšom meste Christchurch, ktoré začiatkom roka zasiahla ničivé zemetrasenie. Zahynulo pri ňom 181 ľudí a zrútilo sa množstvo budov.
      Vláda informovala, že majiteľom poškodených nehnuteľností zaplatí náklady na presťahovanie, aby mohli zničené domy zrovnať so zemou, pretože pozemky, na ktorých stoja, sú príliš nestabilné na ďalšiu výstavbu. Úrady budú rozhodovať ešte i osude ďalších 10.000 domov, ktoré boli zemetrasením tiež poškodené.
      Vláda odhadla náklady na presťahovanie prvých rodín na približne 500 miliónov dolárov (350 miliónov eur).
      Premiér John Key vyhlásil, že celková škoda, ktorú zemetrasenie s magnitúdou 6,3 vo februári a predošlé zemetrasenie s magnitúdou 7,1 v septembri minulého roka vrátane mnohých dotrasov napáchali presiahla 15 miliárd dolárov 10,5 miliardy eur, čo je približne osem percent novozélandského HDP.
      Obyvatelia Christchurch zažívajú od zemetrasenia ťažké mesiace, ktoré sú poznačené mnohými dotrasmi a neistotou.
      Mesto bolo rozdelené na štyri zóny: červenú, oranžovú, bielu a zelenú. V červenej zóne budú musieť byť domy zrovnané zo zemou. Domy v oranžovej zóne pravdepodobne zničia, pričom však zachované môžu zostať tie, ktoré možno rekonštruovať. V bielej zóne sa prehodnocuje stabilita podložia a nehnuteľností, pričom v zelenej zóne už dali povolenie na rekonštrukčné práce na poškodených domoch.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies