Vláda vylepšila policajnú spoluprácu s Rakúskom

NETKY.SK • 5 Február 2014, 08:26 • 2 min
Vláda vylepšila policajnú spoluprácu s Rakúskom

BRATISLAVA - Ochrana svedka, cezhraničné pátracie akcie či policajný prevoz sú novinky, ktoré doplnia do zmluvy o policajnej spolupráci s Rakúskom.

slovakia

left justify in out

Doplnenú zmluvu medzi Slovenskom a Rakúskom o policajnej spolupráci predložil vláde minister vnútra Robert Kaliňák, kabinet sa ňou bude zaoberať na dnešnej 93. schôdzi. Okrem spomínaných vylepšení sa v medzinárodnej zmluve upravia ďalšie inštitúty, ako je cezhraničné sledovanie, cezhraničné prenasledovanie, kontrolovaná dodávka a použitie agenta. Pôvodnú zmluvu podpísali 13. februára 2004 vo Viedni. Zmenu a doplnenie niektorých ustanovení si vyžiadal vstup Slovenska do Európskej únie a následný vstup do schengenského priestoru. Dôvodom úprav je aj legislatívny vývoj v oblasti boja proti trestnej činnosti na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni, píše sa v predkladacej správe. Pred ratifikáciou zmluvy sa vyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky.

Kabinet by dnes mal dodatočne zrušiť staršiu úlohu generálnej prokuratúry, ktorá mala pôvodne v decembri predložiť návrhy zákona o prokuratúre SR a zákona o prokurátoroch a zamestnancoch prokuratúry. Tieto povinnosti jej vyplývali z plánu legislatívnych úloh, ktorý kabinet schválil v decembri 2012. „Pri príprave nového zákona sa dôsledne prehodnocujú legislatívne zásahy uskutočnené v roku 2011, ktoré umožňujú priame i nepriame zásahy výkonnej moci do činnosti prokuratúry. Príprava nového zákona je náročná, vyžaduje si dôkladnú odbornú prípravu a väčší časový priestor,“ zdôvodnila GP návrh, aby nemusela predložiť zákon o prokuratúre. Podobne vysvetlila aj požiadavku na odklad pri návrhu zákona o prokurátoroch a zamestnancoch prokuratúry. 

Novelu zákona o prokuratúre prijali za bývalej vlády 28. júna 2011 po tom, ako parlament prelomil prezidentovo veto. Bývalý zastupujúci šéf prokuratúry, prvý námestník generálnej prokuratúry Ladislav Tichý dal normu na ústavný súd. Tichý zdôvodnil, že prokuratúre prekáža účasť ministra spravodlivosti v rôznych komisiách a vôbec výkonnej moci v komisiách. ÚS predbežným opatrením 28. septembra 2011 pozastavil účinnosť prijatých zmien. Novela mala od októbra 2011 priniesť zmeny vo výberových a disciplinárnych komisiách na prokuratúre. Na internete sa mali podľa znenia novely zverejňovať právoplatné uznesenia prokurátorov, ktorými sa skončilo trestné stíhanie, a rozhodnutia disciplinárnych komisií. V šesťčlennej výberovej komisii mali byť traja ľudia za prokuratúru a traja za parlament. Výberové konania mali byť vždy verejné. Záväzné stanoviská by podľa novely vydával generálny prokurátor na základe stanoviska komisie zloženej z troch zástupcov prokuratúry a troch zástupcov ministra spravodlivosti. Predbežným opatrením sa pozastavilo ustanovenie novely, ktoré hovorilo o postavení asistenta prokurátora, ktorý by mal podľa novely nahradiť právneho čakateľa prokuratúry. Pozastavili sa aj navrhované pravidlá výberových konaní, výberových komisií a disciplinárnych komisií. Zostali v platnosti niektoré pravidlá pre čakateľov prokuratúry, ktoré sa mali novelou zrušiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies