Vláda v rámci mierových rokovaní prepustí 104 Palestínčanov

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 11:09 • 2 min
Vláda v rámci mierových rokovaní prepustí 104 Palestínčanov

JERUZALEM - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás spravil z prepustenia väzňov podmienku obnovenia blízkovýchodných rozhovorov

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu oznámil, že prepustí 104 palestínskych väzňov. Tento krok sa bude časovo kryť s pokračovaním dlho viaznucich rokovaní sprostredkovaných USA. "Súhlasil som s prepustením 104 Palestínčanov vo fázach po začiatku rokovaní," napísal premiér na svojej stránke na Facebooku. Detaily o tých, čo sa dostanú na slobodu, však neposkytol a nepotvrdil ani správy o tom, že rokovania sa začnú v utorok vo Washingtone.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás spravil z prepustenia väzňov podmienku obnovenia blízkovýchodných rozhovorov. Netanjahu oslobodenie väzňov označil za "veľmi bolestivé rozhodnutie", keďže časť z nich bola podľa štátneho rozhlasu odsúdená za zabitie Izraelčanov pred viac než dvadsiatimi rokmi. Väzni sa majú dostať na slobodu v štyroch etapách počas deviatich mesiacov. Rozhodnutie musí ešte oficiálne schváliť vláda. 

Blízkovýchodné rokovania by mohli byť znovu obnovené 30. júla vo Washingtone. Vo štvrtok to uviedol minister regionálneho rozvoja Silvan Šalom. Americký minister zahraničia John Kerry minulý týždeň oznámil, že Izrael a Palestínčania začnú po trojročnej prestávke opäť rokovať vo Washingtone. V pondelok Biely dom uviedol, že predbežné rozhovory s hlavným palestínskym vyjednávačom Saíbom Irikátom a izraelskou ministerkou spravodlivosti Cipi Livniovou by sa mohli začať už v najbližších týždňoch, pričom vyjadril "opatrný optimizmus" pre šance na ich úspech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies