Vláda v Macedónsku pre znečistenie vzduchu predĺžila školám zimné prázdniny

NETKY.SK • 21 Január 2019, 22:42 • 2 min
Vláda v Macedónsku pre znečistenie vzduchu predĺžila školám zimné prázdniny

SKOPJE - Macedónska vláda nariadila predĺženie zimných školských prázdnin do 23. januára z dôvodu extrémne vysokých hodnôt znečistenia vzduchu v mnohých mestách tejto balkánskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa vlády je cieľom opatrenia "skrátiť čas, počas ktorého by boli žiaci vystavení znečistenému vzduchu, a chrániť ich zdravie", informovala v pondelok stanica Slobodná Európa.

 

Radnica metropoly Skopje zároveň zaviedla bezplatnú verejnú dopravu a zdvojnásobila poplatky za parkovanie so zámerom primäť ľudí, aby v hlavnom meste nepoužívali automobily.

 

Úrady vinia z extrémne znečisteného vzduchu v celom Macedónsku ľudí používajúcich staré vozidlá a vykurovacie kachle na drevo. Úrady verejného zdravotníctva vydali ohľadom aktuálnej situácie varovania. Európsky index kvality ovzdušia v decembri označil dve macedónske mestá - Tetovo a Skopje - za najznečistenejšie mestá Európy.

 

Nízka kvalita ovzdušia si v Macedónsku ročne vyžiada približne 1500 mŕtvych. Prítomnosť toxických častíc v ovzduší Skopje bola v uplynulých dňoch viac než desaťnásobne vyššia ako povolený limit. Tieto častice spôsobujú smog a prispievajú k ochoreniam dýchacích ciest, ako aj chorobám srdca, mozgovým príhodám a rakovine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona