Aktualizované Vláda v Juhoafrickej republike pripravuje na hlasovanie o vyjadrení nedôvery prezidentovi, Zuma odmieta odstúpiť

NETKY.SK • 14 Február 2018, 15:42 • 2 min
Aktualizované Vláda v Juhoafrickej republike pripravuje na hlasovanie o vyjadrení nedôvery prezidentovi, Zuma odmieta odstúpiť

JOHANNESBURG - Vládna strana Juhoafrickej republiky Africký národný kongres (ANC) pripravuje parlamentný návrh na hlasovanie o vyjadrení nedôvery prezidentovi Jacobovi Zumovi, ktorého oficiálne požiadala, aby odstúpil z funkcie.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie by sa konalo vo štvrtok, v prípade, že by prezident neoznámil svoju rezignáciu. Predstaviteľ ANC Paul Mashatile sa vyjadril, že hlasovanie je krokom k odvolaniu Zumu, aby ho vo funkcii hlavy štátu mohol vystriedať viceprezident Cyril Ramaphosa. Toho by poslanci zvolili za prezidenta hneď ako Zuma, ktorý na žiadosť ANC ešte nereagoval, rezignuje alebo skončí dané hlasovanie o nedôvere, uviedol ďalší člen strany Jackson Mthembu.

Zumovo prezidentské obdobie zatienili opakované podozrenia z korupcie, ktoré však prezident vehementne odmieta. V súvislosti s prezidentom polícia v stredu vykonala raziu v dome prominentnej podnikateľskej rodiny.
 

Juhoafrický prezident Jacob Zuma tvrdí, že nespravil nič zlé a nevidí preto dôvod na to, aby odstúpil. Vyjadril sa tak po tom, čo vládna strana Africký národný kongres (ANC) oznámila, že vo štvrtok podporí návrh na hlasovanie o vyslovení nedôvery prezidentovi.

 

Sedemdesiatpäťročný prezident ponúkol, že odstúpi z funkcie v júni, nepáči sa mu však súčasný "neférový" postup vládnej strany. "Nepovedali mi žiadne dôvody," uviedol Zuma pre štátnu vysielaciu stanicu SABC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies