Vláda v Čechách súhlasila so zrušením regulačných poplatkov u lekárov

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:55 • 2 min
Vláda v Čechách súhlasila so zrušením regulačných poplatkov u lekárov

PRAHA - Česká vláda dnes súhlasila so zrušením tridsaťkorunového poplatku u špecialistov, praktických lekárov, ako aj poplatkov za recept. Spravodajskému serveru iDNES.cz to potvrdil minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

slovakia

left justify in out

"Áno, návrh bol schválený. Vyjadrím sa k nemu po vláde," napísal v SMS Němeček. Novela, ktorú vláda odsúhlasila, sa týka poplatkov v ordináciách a za recept. Netýka sa 90 korún za návštevu pohotovosti.
      

Vlani sa na nich s výnimkou nemocníc vybralo 3,5 miliardy korún. Poplatky sa podľa návrhu skončiť 1. januára 2015. Novelu ale ešte musí odsúhlasiť parlament a podpísať prezident.
      

Zrušenie poplatkov navrhlo ministerstvo zdravotníctva, ktoré sa odvoláva na programové vyhlásenie vlády premiéra Sobotku. "Regulačný poplatok za recept a ošetrenie v ambulantnej starostlivosti už plní svoju regulačnú funkciu len obmedzeným spôsobom a v kontexte finančných dopadov na poistencov, ktorí ich musia platiť, ide o ich neúmerné zaťažovanie," píše rezort v dôvodovej správe k novele zákona o zdravotnom poistení.
      

Už od januára tohto roku neplatia pacienti 100 korún v nemocnici za deň. Preto štát mimoriadne do zdravotných poisťovní ešte v tomto roku pridá 2,1 miliardy korún, čím chce nemocniciam pokryť výpadok príjmov. Peniaze do nemocníc dorazia v druhej polovici júla. Výpadok v príjmoch však vznikne od roku 2015 aj špecialistom a praktickým lekárom. "Podľa dostupných štatistických údajov z roku 2013 predstavuje približne 3,270 miliardy korún za zrušené regulačné poplatky. K tejto sume treba pripočítať približne 1,8 miliardy korún za predtým zrušené regulačné poplatky za hospitalizáciu," uvádza sa podľa iDNES.cz v dôvodovej správe.
      

Rezort preto chce, aby platba za štátne poistenie za rok 2015 bola zvýšená o 4,2 miliardy korún. Toto zvýšenie by platilo aj v nasledujúcich rokoch. 
      

"Zvýšenie platby za štátnych poistencov... nebude slúžiť len na kompenzáciu výpadkov príjmov z regulačných poplatkov rušených týmto zákonom, ale aj na kompenzáciu výpadkov príjmov z regulačných poplatkov za poskytovanie lôžkovej starostlivosti od roku 2015," vysvetľuje české ministerstvo zdravotníctva. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies