Vláda v Aténach provokuje Berlín, tvrdí predstaviteľ CDU

NETKY.SK • 11 Február 2015, 12:21 • 2 min
Vláda v Aténach provokuje Berlín, tvrdí predstaviteľ CDU

BERLÍN - Ochota nemeckých politikov ďalej pomáhať Grécku v dôsledku konfrontačnej politiky novej vlády v Aténach klesá.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v utorok vysoký predstaviteľ vládnej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) Michael Fuchs. Grécko sa chce s eurozónou dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu a trvá na rušení veľkej časti úsporných opatrení, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci úverovej dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Grécky premiér Aléxis Tsípras v pondelok zdôraznil, že jeho vláda odmieta predĺženie existujúceho úverového programu a neustúpi "bez ohľadu na to, ako veľmi" si to bude želať nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. 

 

"Nové vedenie v Aténach sa rozhodlo priamo provokovať Nemecko," povedal Michael Fuchs, zastupujúci šéf poslaneckej skupiny Kresťansko-demokratickej únie (CDU), pre stredajšie vydanie denníka Rheinische Post. "Ochota nemeckého parlamentu súhlasiť s ďalšou pomocou Grécku v dôsledku toho klesá smerom k nule," dodal Fuchs. Stranícky kolega nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v minulosti viackrát otvorene kritizoval Grécko za nedostatočný pokrok v reformách, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci medzinárodnej úverovej dohody. 

 

Ústupky Grécku odmietajú viaceré členské štáty EÚ na čele s Nemeckom, zdroje agentúry Reuters však v utorok uviedli, že ministri financií členských štátov eurozóny by mohli schváliť predbežnú dohodu o gréckom dlhu budúci týždeň v pondelok. Prípadné schválenie v národných parlamentoch by tak bolo možné pred 28. februárom, kedy končí existujúci úverový program pre Grécko v celkovom objeme zhruba 240 mld. eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies