Vláda už schválila návrh zákona, ktorým chcú odoberať vysokoškolské tituly a hodnosti

NETKY.SK • 4 November 2020, 10:08 • 2 min
Vláda už schválila návrh zákona, ktorým chcú odoberať vysokoškolské tituly a hodnosti

Podľa princípu, kto udeľuje, ten aj odníma, by mali mať túto právomoc vysoké školy. Rozhodovať môže univerzitný rektor na základe komisie.

slovakia

left justify in out

Rozhodovať o dobratí titulu by mal vtedy, ak absolvent záverečnú prácu alebo jej časť preukázateľne nevypracoval, alebo úmyselne neoprávnene použil časť inej práce. Súčasťou budú aj prípady, ak sju študent skopíroval celú záverečnú prácu od niekoho iného. Patriť sem budú aj prípady, ak absolventa odsúdili za úmyselný trestný čin, vďaka čomu titul, alebo akademicko-vedeckú hodnosť získal.

 

Vládni predkladatelia sa inšpirovali Českou republikou. Podľa rezortu školstva je dôležité dať túto právomoc práve šéfovi univerzity až po stanovisku komisie. Navyše oproti českému modelu je v našom návrhu aj povinnosť, aby sa v komisii nachádzal aj právnik. Takýto prístup bude ja pri druhostupňovom rozhodovaní. Vtedy má ortieľ vydať odvolacia komisia.

 

 

Práve Ministerstvo obrany (MO) SR chcelo doplniť nový bod s tým, že ministerstvo nebude v tomto prípade odvolacím orgánom. Doteraz je totiž ministerstvo obrany pri zákone o vysokých školách práve takýmto orgánom, čo už MO SR nechce, a to pre potrebu určenia jednoznačnosti právnej úpravy.

 

Tento zákon, o ktorom sa začalo hovoriť po kauzách viacerých politikov s plagiátorstvom, by mohol byť účinný od začiatku budúceho roka. Zákonodarci ho už majú v druhom čítaní legislatívneho procesu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies