Vláda uvoľní 5,3 milióna eur na riešenie príčin a dôsledkov migračnej krízy

NETKY.SK • 3 Február 2016, 06:35 • 2 min
Vláda uvoľní 5,3 milióna eur na riešenie príčin a dôsledkov migračnej krízy

BRATISLAVA – Dobrovoľné príspevky, ktoré Slovensko prisľúbilo do fondov Európskej únie a OSN na riešenie príčin a dôsledkov súčasnej migračnej krízy, predstavujú spolu sumu 5,3 milióna eur. Sumár vypracovalo ministerstvo zahraničných vecí. Vláda by dnes mala schváliť ich vyplatenie.

slovakia

left justify in out

Najväčšou položkou sú tri milióny eur určené pre Regionálny zverenecký fond EÚ v reakcii na krízu v Sýrii. Ďalších 1,7 milióna eur sú príspevky Slovenska pre fondy a programy OSN. Z toho pre Svetový potravinový program OSN je určených 300.000 eur, pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) 600.000 eur, pre Detský fond OSN (UNICEF) a Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM) po 400.000 eur. Na podporu prevencie konfliktov a mediácie by malo Slovensko poskytnúť 600.000 eur.

 

V oblasti relokácií ostáva platný dobrovoľný záväzok SR na relokáciu 100 osôb z Grécka a Talianska a presídlenie ďalších 100 osôb z tretích krajín, ktoré jednoznačne potrebujú medzinárodnú ochranu. V spolupráci s neziskovými organizáciami a Nitrianskou diecézou sa z utečeneckého tábora v irackom meste Erbil presunulo na Slovensko 149 asýrskych kresťanov.

 

Oficiálna rozvojová spolupráca Slovenskej republiky bude aj v tomto roku v najväčšej miere smerovaná do troch krajín - Moldavska, Kene a Afganistanu. Prioritou budú aj krajiny Východného partnerstva a západného Balkánu. Takéto zameranie dnes na zasadnutí vlády odprezentuje ministerstvo zahraničných vecí.

 

Rezort očakáva, že sa zvýši efektivita i celková dynamika rozvojovej spolupráce. Slovensko sa zameria najmä na zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie, vodné hospodárstvo, dobrú správu vecí verejných a budovanie inštitúcií občianskej spoločnosti. Slovensko sa bude usilovať o zvyšovanie finančných zdrojov na túto oblasť v súlade s medzinárodným záväzkom deklarovaným na konferencii v Addis Abebe v júli 2015.

 

Ministri sa dnes budú zaoberať aj situáciou v Centre právnej pomoci. Šéf rezortu Tomáš Borec predloží koncepciu centra na obdobie nasledujúcich dvoch rokov. Jeho cieľom je zabezpečiť podmienky pre stabilizáciu a riadne fungovanie centra, ako aj systému poskytovania právnej pomoci a napĺňania základného práva na prístup k spravodlivosti pre všetkých, ktorý garantuje Ústava SR.

 

Do slovenského poľnohospodárstva pritečie za programové obdobie 2014 až 2020 najviac finančných prostriedkov od vzniku samostatnej SR. Oproti predchádzajúcemu programovému obdobiu 2007 až 2013 dôjde k navýšeniu objemu celkového financovania o približne 377 miliónov eur. Informuje o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020 k 31. januáru 2016, s ktorým sa dnes oboznámi vláda.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona