Vláda uvoľní 100 miliárd eur na modernizáciu armády

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 07:53 • 2 min
Vláda uvoľní 100 miliárd eur na modernizáciu armády

BERLÍN – Nemecká vláda a konzervatívna opozícia sa v nedeľu neskoro večer dohodli na uvoľnení 100 miliárd eur na modernizáciu armády v súvislosti s hrozbami zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Kabinet sa s opozíciou dohodol na vytvorení špeciálneho fondu pre vojenské obstarávanie, ktorý Berlínu umožní aj dosiahnuť cieľ Severoatlantickej aliancie (NATO) na výdavky dvoch percent hrubého domáceho produktu na obranu. Dohoda, ktorá zahŕňa úpravu rozpočtových pravidiel v nemeckej ústave, bola uzavretá po niekoľkých týždňoch zložitých rokovaní medzi stranami vo vládnej koalícii a konzervatívcami bývalej kancelárky Angely Merkelovej, uviedli pre agentúru AFP predstavitelia týchto skupín.

 

img

 

Tri dni po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári prisľúbil kancelár Olaf Scholz špeciálny rozpočet vo výške 100 miliárd eur na prezbrojenie nemeckej armády a modernizáciu jej zastaraného vybavenia v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov. Kritici však odvtedy obviňujú Scholza z bojazlivosti pri podpore Kyjeva a z neschopnosti podniknúť konkrétne kroky, pokiaľ ide o dodávky zbraní.

 

Špeciálny fond bude financovaný dodatočným dlhom, spresňuje AFP. Preto bolo potrebné obísť pravidlo tzv. dlhovej brzdy zakotvené v ústave, ktoré obmedzuje vládne pôžičky. Z tohto dôvodu spolkový kabinet potreboval podporu konzervatívnej opozície na získanie dvojtretinovej väčšiny v parlamente na prijatie novely ústavy.

 

img

 

Od konca studenej vojny Nemecko výrazne obmedzilo rozsah svojej armády z približne 500 000 vojakov v roku 1990 na súčasných iba 200 000 príslušníkov, píše AFP. Podľa správy o stave námorných síl z decembra minulého roka bolo „plne schopných prevádzky“ menej než 30 percent lodí. Mnohé bojové lietadlá krajiny nie sú spôsobilé na lietanie.

 

Možno vás zaujme: Stojíme na vašej strane, odkázal Scholz Ukrajincom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies