Vláda USA podpísala kontrakt s farmafirmou na milióny dávok vakcíny proti koronavírusu

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 16:43 • 2 min
Vláda USA podpísala kontrakt s farmafirmou na milióny dávok vakcíny proti koronavírusu

WASHINGTON - Americká vláda zaplatí farmaceutickej spoločnosti Pfizer takmer dve miliardy dolárov (1,73 miliardy eur) za decembrové dodanie 100 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámil to v stredu americký minister zdravotníctva Alex Azar. Na základe dohody by mohla vláda kúpiť aj ďalších 500 miliónov dávok, dodal Azar.

 

“Musia byť, samozrejme, bezpečné a efektívne" a schválené americkou Správou potravín a liečiv (FDA), uviedol minister pre stanicu Fox News.

Podpísaním kontraktu stúpol počet potenciálnych vakcín proti koronavírusu, ktoré vyvíjajú rôzne americké firmy so štátnou finančnou podporou, na päť. Prezident Donald Trump na utorkovom brífingu povedal, že "vakcíny budú dostupné oveľa skôr, než by to ktokoľvek pokladal za možné".

 


Spoločnosť Pfizer Inc. vyvíja svoju vakcínu v spolupráci s biotechnologickou firmou BioNTech SE. Spoločnosti uviedli, že Američania dostanú vakcínu zadarmo.

Na celom svete sú v súčasnosti v rôznych štádiách testovania približne dve desiatky vakcín, pričom viaceré vstupujú v rámci testov, ktoré majú overiť ich efektívnosť, do konečných fáz.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies