Vláda USA plánuje predať zvyšný podiel v General Motors

NETKY.SK • 22 November 2013, 11:22 • 2 min
Vláda USA plánuje predať zvyšný podiel v General Motors

WASHINGTON - Americká vláda predpokladá, že zvyšnú časť svojho podielu v General Motors Co (GM) predá do konca roka.

slovakia

left justify in out

Znamenalo by to, že štátna pomoc automobilke by stála daňových poplatníkov približne 10 mld. USD. Zámer ministerstva financií predať zvyšnú časť svojho podielu v GM, o ktorom informovalo vo štvrtok, však poukazuje na významné zotavenie amerického automobilového odvetvia. V októbri sa predaj áut v USA zväčšil o 8,4 %. Očakáva sa, že za celý rok sa na trhu krajiny predá 15,5 mil. áut, pričom počas najhoršieho obdobia recesie čiže v roku 2009 sa predalo iba 10,4 mil. vozidiel.

Doteraz vláda USA predala 70,2 mil. akcií firmy General Motors a z pomoci v sume 49,5 mld. USD, ktorú automobilke poskytla, naspäť získala 38,4 mld. USD. Pri terajšej cene by rezort financií predajom zvyšných 31,1 mil. akcií získal ďalších 1,2 mld. USD. Celkovo by sa tak vláde vrátilo 39,6 mld. USD. 

To, že vláda už nebude spoluvlastníkom v General Motors, podľa analytikov automobilke pomôže z viacerých hľadísk. Napríklad jej to pomôže začať vyplácať dividendy prvýkrát za tri roky. V rámci perspektívy obnovenia výplaty dividend sa hodnota akcií GM na newyorskej burze vo štvrtok zvýšila o 1,1 % na 38,12 USD za kus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies