Vláda urobila ďalší krok pri podpore kandidatúry ZOH 2022

NETKY.SK • 30 Október 2013, 12:53 • 2 min
Vláda urobila ďalší krok pri podpore kandidatúry ZOH 2022

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky vzala na svojom stredajšom zasadnutí na vedomie Správu o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie zimných olympijských hier 2022 za spoluúčasti Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Ide o nelegislatívny materiál, v ktorom sa píše, že predpokladané náklady Slovenska na prípravu spoločnej kandidatúry pod hlavičkou Krakova by mali do 31. júla 2015 dosiahnuť sumu 481-tisíc eur. V roku 2014 sa plánuje využiť 310-tisíc eur. V rozpočte nie sú ešte kalkulované náklady na marketingové aktivity, keďže Krakov túto časť kandidátskej stratégie ešte len pripravuje. Viac ako 40 percent z celkových nákladov tvoria výdaje na služby spojené s prípravou kandidatúry, ako sú štúdie, expertízy, posudky, ďalších 35 % sú cestovné náklady a náklady spojené s realizáciou pracovných stretnutí. Správu do vlády predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Vláda SR zobrala na vedomie aj založenie slovenského prípravného výboru ZOH 2022, ktorý bude koordinovať a zabezpečovať činnosti spojené s prípravou kandidatúry. Zároveň vládny kabient uložil ministrom financií a školstva zabezpečiť financovanie činnosti prípravného výboru vo výške 310-tisíc eur v roku 2014 a 171-tisíc eur o rok neskôr. 

"Na slovenskej strane bude činnosť prípravného výboru zabezpečovaná prostredníctvom záujmového združenia právnických osôb (ZZPO) so 4 členmi: Žilinský samosprávny kraj, mesto Liptovský Mikuláš, obec Demänovská Dolina, Slovenský olympijský výbor. ZZPO vznikne najneskôr k 1. 1. 2014," píše sa vo vládnom materiáli. 

V súčasnosti nie je možné vyčísliť investičné náklady na organizáciu ZOH 2022. Nie je však plánovaná žiadna výstavba náročných športovísk a štadiónov na Slovensku. Potrebné sú investície do modernizácie a rekonštrukcie existujúcich objektov. Na Slovensku by sa v prípade úspechu kandidatúry Krakova uskutočnili súťaže v alpskom lyžovaní, ktorých centrom by bol existujúci areál v Jasnej. Olympijská dedina by bola v areáli Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, zástupcovia médií by mali využívať ubytovacie kapacity v regióne Liptova. 

Pred kandidátskymi výbormi oboch krajín je ešte niekoľko úloh. Zástupcovia Poľského olympijského výboru musia do 14. novembra informovať Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o kandidátskom meste, do 14. marca 2014 musí predložiť už samotný Krakov prihlášku spojenú s rôznymi garanciami. Do 14. novembra 2013 by sa v regióne Liptovského Mikuláša a Demänovskej doliny i na poľskej strane mal uskutočniť prieskum verejnej mienky. V júli 2014 po inšpekciách komisie pre ZOH 2022 oznámi MOV mená finalistov, z ktorých o rok neskôr 31. júla 2015 na zasadnutí v Kuala Lumpure vyberie organizátora. Oficiálne už záujem o ZOH 2022 oznámili kazašské Almaty a ukrajinský Ľvov, o usporiadaní uvažujú aj v Mníchove, Osle, Štokholme či Brašove. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona