Vláda upravila pravidlá malého pohraničného styku s Ukrajinou

NETKY.SK • 19 Október 2016, 11:19 • 2 min
Vláda upravila pravidlá malého pohraničného styku s Ukrajinou

BRATISLAVA – Slováci a Ukrajinci sa budú môcť v rámci malého pohraničného styku zdržiavať v pohraničnej oblasti druhej krajiny dlhšie. Doterajšia maximálna dĺžka neprerušovaného pobytu 30 dní sa predĺži na trojnásobok. Vyplýva to zo zmien v medzištátnej zmluve medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktoré dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra upravilo ustanovenia zmluvy o malom pohraničnom styku v súlade s rozsudkom Súdneho dvora EÚ z roku 2013. Podľa toho musí mať držiteľ povolenia na malý pohraničný styk možnosť pohybovať sa v pohraničnej oblasti po dobu troch mesiacov, pokiaľ jeho pobyt nebol prerušený.

 

Po každom prerušení pobytu mu prináleží nové právo na pobyt v dĺžke troch mesiacov. Pod prerušením pobytu sa pritom rozumie prekračovanie hranice z územia SR na územie Ukrajiny a naopak. Doteraz bola dĺžka neprerušeného pobytu najviac 30 dní.

 

Povolenia na malý pohraničný styk už nebude vydávať Generálny konzulát Ukrajiny v Prešove, ktorý bol zrušený, ale Veľvyslanectvo Ukrajiny v SR v Bratislave. Rezort vnútra tiež do zmluvy doplnil ďalšie obce spadajúce do pohraničnej oblasti.

 

Držitelia povolenia na malý pohraničný styk sú oslobodení od vízovej povinnosti. Malý pohraničný styk je pritom definovaný ako časté prekračovanie spoločnej štátnej hranice s cieľom pobytu v pohraničnej oblasti najmä zo sociálnych, kultúrnych, opodstatnených hospodárskych alebo rodinných dôvodov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies