Vláda udelia vlani 296 ľuďom slovenské občianstvo

NETKY.SK • 26 November 2014, 08:16 • 2 min
Vláda udelia vlani 296 ľuďom slovenské občianstvo

BRATISLAVA - V roku 2013 udelili slovenské občianstvo 296 ľuďom zo 44 krajín. Najviac ich bolo z Ukrajiny (70), Srbskej republiky (67) a Českej republiky (24).

slovakia

left justify in out

Občianstvo udelili v 17 prípadoch aj bývalým občanom, ktorí naturalizáciou v USA stratili slovenské, respektíve československé občianstvo. Ako sa uvádza ďalej v súhrnnej správe ministerstva vnútra o migračnej politike za rok 2013 , ktorú má dnes prerokovať vláda, 64 osôb nadobudlo štátne občianstvo SR napríklad voľbou podľa platnej medzinárodnej zmluvy.

 

Slovensko pokračuje v opatreniach, ktoré vyplynuli zo schengenského hodnotenia, uvádza sa v druhom materiáli z rezortu vnútra, ktorý je na programe rokovania kabinetu. Za prvý polrok tohto roka napríklad pripravili 185 školiteľov pre colníkov. Na hranici s Ukrajinou pribudlo v zemi ďalších 6,5 kilometra detekčného kábla. Spustili Schengenský informačný systém druhej generácie, uvádza sa ďalej v správe o plnení opatrení z 3. aktualizovaného znenia Schengenského akčného plánu SR. 

 

Viac ako 3,4 milióna eur išlo tento rok vo viacerých rezortoch a inštitúciách na podporu aktivít súvisiacich s obranou štátu. Vyplýva to z materiálu Medzirezortný program - Podpora obrany štátu na roky 2015 až 2020, ktorý je tiež na programe rokovania vlády. Tento rok napríklad začali s výstavbou skladu pohonných látok na bratislavskom letisku. Vyčerpalo sa na to 467 909 eur. Železnice Slovenskej republiky postavili podľa požiadaviek ozbrojených síl nakladacie a vykladacie rampy. Táto investícia vyšla na vyše 211 000 eur. Viac ako 220 000 eur išlo na zdravotnícku podporu, v rámci ktorej sa okrem iného zabezpečuje potrebné množstvo lôžok. 

 

Spoluprácu Slovenska so Svetovou bankou (SB) na príprave nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR komplikujú staré finančné záväzky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Uvádza sa to v Správe o výsledkoch rokovaní so Svetovou bankou o podmienkach pre prípravu nízkouhlíkovej stratégie rozvoja SR, ktorou sa majú ministri tiež zaoberať. Nedoriešené záväzky Slovenska voči SB vyplývajú zo zmluvných vzťahov z roku 2011 uzatvorených medzi SB a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Aj napriek snahe ubezpečiť zástupcov SB o našom maximálnom úsilí, ktorým sa budeme snažiť tento stav riešiť, bola komunikácia zo strany SB na expertnej úrovni ukončená. Ministerstvo práce podľa správy plánuje uhradiť všetky záväzky voči SB do konca novembra tohto roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies