Vláda to s jednou poisťovňou myslí vážne: Hľadajú poradcu za 3,4 milióna!

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 18:19 • 2 min
Vláda to s jednou poisťovňou myslí vážne: Hľadajú poradcu za 3,4 milióna!

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva začína hľadať firmu, ktorá mu poskytne ekonomické a právne poradenstvo pri zavádzaní jednej zdravotnej poisťovne na Slovensku. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská predkladá na štvrtkové rokovanie vlády návrh verejnej súťaže.

slovakia

left justify in out

Úlohou úspešného uchádzača bude okrem právneho a ekonomického poradenstva aj príprava transakčných dokumentov či ocenenie súkromných zdravotných poisťovní na účely vyvlastnenia v prípade, že bude dobrovoľné odkúpenie akcií neúspešné. Firma bude zároveň zastupovať štát v prípadnom vyvlastňovacom konaní. Rezort predpokladá, že za poradenské služby zaplatí 3,4 mil. eur.

Vláda by mala vo štvrtok rokovať aj o zmenách v treťom dôchodkovom pilieri. Od začiatku budúceho roka sa má obnoviť daňová úľava pre sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach. Sporiteľ si bude môcť svoj základ dane znížiť o zaplatené príspevky do sumy 180 eur ročne, čím bude jeho daň z príjmov nižšia o 34,2 eura. Čiastočne obnovenú daňovú úľavu však nebudú môcť automaticky využiť všetci terajší sporitelia, ale len tí, ktorí pristúpia na nové, sprísnené pravidlá vyplácania dávok. Podmienkou pre výplatu doplnkového starobného dôchodku bude po novom priznanie predčasného starobného alebo riadneho starobného dôchodku Sociálnou poisťovňou. K tejto dávke sa tak sporiteľ podľa nových pravidiel dostane najskôr v 60 rokoch jeho veku. V súčasnosti je pritom možné túto dávku vyplácať po dosiahnutí 55 rokov veku sporiteľa. Od začiatku budúceho roka sa tiež majú výrazne znížiť poplatky pre sporiteľov a odstupné má nahradiť tzv. predčasný výber časti nasporenej sumy. 

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí Ján Richter by mal na rokovanie vlády predložiť aj návrh novely zákona o inšpekcii práce, ktorá má od začiatku novembra tohto roka zvýšiť pokuty za nelegálne zamestnávanie. Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých osôb súčasne by mala predstavovať najmenej 5 tisíc eur. V súčasnosti môže zamestnávateľ bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných ľudí dostať pokutu od 2 tisíc eur do 200 tisíc eur. Súčasne sa má zvýšiť aj dolná a horná hranica poriadkovej pokuty za nesplnenie si zákonných povinností, a to z terajších 65 až 650 eur na 100 až 3 tisíc eur. 

Súčasťou rokovania vlády má byť aj návrh novely zákona o štátnom podniku. Novela upravuje výmaz štátneho podniku z obchodného registra po zrušení alebo skončení konkurzu. "Návrhom zákona sa zjednocuje postup súdu pri výmaze štátneho podniku z obchodného registra s ustanoveniami Obchodného zákonníka v prípadoch, kedy štátnemu podniku nezostal žiaden majetok alebo konkurzné konanie bolo zastavené, alebo ak bol konkurz zrušený z dôvodu, že jeho majetok nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty," uvádza ministerstvo hospodárstva. 

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič by mal kabinet informovať o návrhu Európskej komisie k špecifickým odporúčaniam k národnému programu reforiem a k programu stability Slovenska na rok 2013. Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko by mal vládu oboznámiť s vývojom pohľadávok poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam. 

Minister financií a podpredseda vlády Peter Kažimír tiež predloží nové znenie zákona o eGovernmente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies