Vláda tajne rokuje s ďalšou automobilkou o megainvestícii na SR

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 14:40 • 2 min
Vláda tajne rokuje s ďalšou automobilkou o megainvestícii na SR

Bukurešť/Bratislava - Na Slovensku by mohla vyrásť ďalšia automobilka. Išlo by o Japonské Mitsubishi, ktoré patrí do skupiny Renault a Nissan.

slovakia

left justify in out

Automobilka zvažuje postaviť svoju motoráreň v niektorej z krajín EÚ. V prípade Slovenska by mohlo ísť o Východ krajiny. Japonská automobilka už rokovala minulý týždeň s predstaviteľmi Rumunska, a má v pláne rokovať aj Maďarskom. Informáciu priniesol rumunský web digi 24.ro.

 

Japonská automobilka si vybrala v Rumunsku dve potenciálne lokality - Timis a Prahov. Pre uskutočnenie svojich investícií si automobilka stanovila dva stimuly, a to daňové prázdniny a priamu štátnu pomoc. Výstavba novej motorárne sa odhaduje na cca 200 miliónov eur.

 

„Nezverejňujeme podrobnosti o zahraničných investíciách až do času, kým zahraničný investor nezačne podnikať kroky k úspešnému etablovaniu sa na Slovensku,“ vyjadrila sa vládna agentúra Sario pre web.aktuality.sk.

 

„Rozdelenie automobilového priemyslu je na území Slovenska dosť asymetrické. Vo východnej polovici územia stále existuje priestor pre ďalšiu automobilku alebo veľký závod na výrobu komponentov. Je tam strojárska výroba a tradícia a bola by to možnosť, ako pritiahnuť ľudí z regiónu, ktorí pracujú v zahraničí, späť domov. Prípadné nižšie platy im môže vykompenzovať, že nemusia platiť za cestovné a nájomné mimo domova," konštatoval analytik Martin Jesný zo Slovenského automobilového inštitútu.

 

V poradí piata automobilka by priniesla Slovensku veľké investície a pracovné možnosti. V prípade, ak by sa uskutočnila dohoda medzi orgánmi SR a automobilkou, prínosom by neboli iba isté investície, ale aj kapitál a nové pracovné pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies