Vláda súhlasí s dodatkom k Dohovoru Rady Európy

NETKY.SK • 17 August 2016, 11:05 • 2 min
Vláda súhlasí s dodatkom k Dohovoru Rady Európy

BRATISLAVA – Vláda súhlasí s dodatkovým protokolom k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu, ktorý reaguje na novodobý fenomén tzv. cudzích bojovníkov.

slovakia

left justify in out

Ide o osoby, ktoré odchádzajú do konfliktných oblastí zúčastňovať sa na bojoch a prípadne páchať teroristické trestné činy. Dodatkový protokol definuje, čo sa považuje za trestné v súvislosti s cudzími bojovníkmi a páchaním teroristických trestných činov. Protokol definuje ako trestné: účasť v organizácií alebo skupine na účel terorizmu, prijatie výcviku na terorizmus, cestovanie do zahraničia na účel terorizmu, financovanie cestovania do zahraničia na účel terorizmu a organizovanie alebo iné napomáhanie cestovania do zahraničia na účel terorizmu. Zároveň každú zmluvnú stranu zaväzuje prijať opatrenia potrebné na posilnenie včasnej výmeny všetkých dostupných relevantných informácií medzi zmluvnými stranami, pokiaľ ide o osoby cestujúce do zahraničia za účelom terorizmu.


Príslušné ministerstvá musia do konca roka urobiť právnu analýzu dodatkového protokolu a v prípade potreby predložiť na rokovanie vlády návrh potrebných legislatívnych úprav na zabezpečenie vykonávania dodatkového protokol, rozhodla ďalej vláda. Slovensko podpisom vyjadruje plnú podporu cieľom protokolu. Protokol ešte podlieha ratifikácii.


Dodatkový protokol k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu bol prijatý na 125. zasadnutí Výboru ministrov v Bruseli v máji 2015. Na podpis bol otvorený v októbri 2015 v Rige a podpísalo ho doposiaľ trinásť členských štátov Európskej únie a samotná Európska únia zastúpená Európskou komisiou. Vypracoval ho Výbor expertov Rady Európy pre terorizmus (CODEXTER) v reakcii na Rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 2178, ktorá reaguje na novodobý fenomén tzv. cudzích bojovníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies