Vláda stanovila strop odplaty pri poskytnutí spotrebiteľského úveru

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 15:17 • 2 min
Vláda stanovila strop odplaty pri poskytnutí spotrebiteľského úveru

BRATISLAVA - Požičiavanie peňazí spotrebiteľom bude mať pevne stanovený strop odplaty, ktorú si môže poskytovateľ takého úveru či pôžičky účtovať.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes odsúhlasila návrh rezortu spravodlivosti, ktorý na to stanovil vzorec vo vykonávacom predpise k nedávnej novele Občianskeho zákonníka. Parlament ju schválil ako súčasť tzv. protiúžerníckeho balíčka na začiatku apríla. Najvyššia prípustná výška odplaty nesmie prevýšiť dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov pri obdobnom úvere alebo pôžičke ročne. 

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec hovorí, že v zahraničí sú úplne iné podmienky pre takéto úvery, ako platia u nás. "Sú podstatne lepšie pre spotrebiteľov ako u nás. Vyslovene je u nás teraz raj pre tieto spoločnosti, pretože nemajú žiadne limity," povedal Borec. Minister vie o tom, že keď niektoré nebankové subjekty prichádzali na náš trh, tak sa pýtali, ako je na Slovensku stanovená hranica úžery. "Keďže u nás neexistuje žiadna hranica úžery, tak v podstate mali absolútne voľnú pôsobnosť a vyslovene zdierali spotrebiteľov," dodal. 

 

Odplatu pri poskytnutí peňazí spotrebiteľovi tvoria úrok, poplatky a akékoľvek iné odplatné plnenia alebo iné náklady, ktoré sú dohodnuté pri podpise spotrebiteľskej zmluvy. Musia byť spojené s poskytnutím peňazí alebo vyžadované pri ich poskytnutí. Pri výpočte odplaty sa vychádza z predpokladu, že spotrebiteľská zmluva zostane platná dohodnutý čas a že dodávateľ a spotrebiteľ si budú plniť svoje povinnosti podľa zmluvných podmienok a v stanovených lehotách. 


Nariadenie stanovuje aj veľkosť písma, ktorou budú musieť byť vyhotovené spotrebiteľské zmluvy a so zmluvami súvisiace dokumenty, na minimálne 1,9 milimetra. Nariadenie bude platné od 1. septembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies