Vláda si podľa Fica plní svoje kľúčové úlohy z programu

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 13:14 • 2 min
Vláda si podľa Fica plní svoje kľúčové úlohy z programu

BRATISLAVA - Vláda si podľa premiéra Roberta Fica plní tri kľúčové úlohy zo svojho programového vyhlásenia, ktorými sú konsolidácia verejných financií, podpora hospodárskeho rastu a cenovej stability a znižovanie nezamestnanosti na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol predseda vlády na stredajšej tlačovej besede venovanej vyhodnoteniu prvej polovice vládnutia, kabinet uspel pri zámere znížiť deficit verejných financií v roku 2013 pod 3 % hrubého domáceho produktu. Slovensko totiž podľa Fica vykázalo za vlaňajšok deficit verejných financií vo výške 2,77 % HDP. "Vďaka tomu tento rok vystupuje Slovensko z procedúry nadmerného deficitu, teda opúšťame trestnú lavicu Európskej únie," povedal premiér. Vláda tak podľa Fica splnila kľúčovú úlohu zo svojho programu, a to Slovensku pomáha na finančných trhoch. "Bola zverejnená informácia, že sme opäť rekordne najlepšie umiestnili štátne dlhopisy, na štyri roky majú úrokovú sadzbu 0,9 percenta," upozornil predseda vlády. Zdôraznil, že konsolidáciu verejných financií zrealizovala terajšia vláda zo sociálneho hľadiska šetrnejšie ako vláda Ivety Radičovej.

 

Kabinetu sa tiež podľa Fica darí pri podpore hospodárskeho rastu na Slovensku. Slovensko podľa neho patrí v Európskej únii a eurozóne k najrýchlejšie rastúcim ekonomikám. "Sme na rastovej trajektórii, čo je pre Slovensko životne dôležité," tvrdí. Poukázal na to, že Európska komisia aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakávajú, že na Slovensku bude v tomto a budúcom roku vyvážený hospodársky rast. "V tomto roku 2,2 percenta a v roku 2015 to bude až 3,1 percenta," povedal Fico. Na Slovensku je tiež podľa neho garantovaná cenová stabilita, a to vďaka "silnému regulačnému rámcu, o ktorý sa štát opiera pri cenách energií". Podľa premiéra sa Slovensko nachádza v období deflácie, kedy ceny klesajú. Zdôraznil, že podľa Deutsche Bank sa budú baltské krajiny, Poľsko a Slovensko v nasledujúcich desiatich rokoch najrýchlejšie približovať životnej úrovni vo vyspelých krajinách západnej Európy. 

 

Slovensko je podľa predsedu vlády na správnej ceste aj pri snahe o znižovanie nezamestnanosti. V apríli tohto roka bola podľa Fica na Slovensku miera nezamestnanosti 12,96 %, čo je najmenej od januára 2011. Upozornil na to, že počet disponibilných nezamestnaných na Slovensku v apríli medziročne klesol o 39,2 tisíca na 349,7 tisíc. Miera nezamestnanosti pritom podľa premiéra klesá vo všetkých krajoch na Slovensku. 

 

"Je čas, aby slovenská verejnosť mala prospech z toho, čo sme dosiahli," zdôraznil premiér. Kabinet má preto podľa neho záujem na tom, aby sa minimálna mzda na Slovensku od začiatku budúceho roka výraznejšie zvýšila. "Za určitých podmienok si viem predstaviť, že pôjdeme ešte razantnejšie k nárastu minimálnej mzdy, ako sme to videli v predchádzajúcom roku," povedal Fico. Od začiatku tohto roka najnižšie zárobky stúpli o 4,2 %, resp. o 14,3 eura na 352 eur. "V minulom roku sme boli pri percentuálnom navýšení minimálnej mzdy skokanom roka v celej Európskej únii," povedal. Okrem toho kabinet podľa Fica plánuje prijať pozitívne opatrenia v oblasti odvodov, podpory zamestnávania mladých ľudí, či pri poskytovaní vianočného príspevku pre penzistov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies