Vláda schválila zvýšenie materskej dávky v budúcom roku

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:49 • 2 min
Vláda schválila zvýšenie materskej dávky v budúcom roku

BRATISLAVA - Od 1. januára budúceho roka má na Slovensku vzrásť materská dávka. A to zo súčasných 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 %.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý dnes schválila vláda. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

 

Zvýšenie materskej dávky je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica. Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny. "Navrhovaným opatrením sa výraznejšie podporia rodičia detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," zdôvodnilo v predkladacej správe k návrhu zákona ministerstvo práce.

 

Výška materského sa od 1. januára 2016 upraví aj tým poistencom, ktorí začali poberať materské pred 1. januárom 2016 a poberajú ho aj po 31. decembri 2015.

 

Zvýšenie percentuálnej časti vymeriavacieho základu na výpočet sumy materského by sa malo v budúcom roku dotknúť mesačne priemerne 24.240 osôb poberajúcich materské. Priemerná mesačná suma materského by mala podľa doložky vplyvov predstavovať v roku 2016 sumu 459,6 eura v roku 2016. V porovnaní so súčasným stavom to predstavuje nárast o 32,8 eura.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona