Vláda schválila zmeny na slovensko-maďarskej štátnej hranici na rieke Ipeľ

NETKY.SK • 21 September 2016, 12:04 • 2 min
Vláda schválila zmeny na slovensko-maďarskej štátnej hranici na rieke Ipeľ

BRATISLAVA – Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, dnes odobrila vláda SR.

slovakia

left justify in out

Ministri schválili návrh ústavného zákona predložený ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Vychádza zo zmluvy medzi Slovenskou replikou a Maďarskom o štátnej hranici, ktorá bola podpísaná v Amsterdame 25. januára tohto roku. Nahradila predošlú zmluvu z roku 1956. Na jej ratifikáciu je potrebný súhlas Národnej rady SR.

 

Zmeny na štátnej hranici zakotvené v zmluve súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ v okresoch Nové Zámky, Levice a Lučenec, vysvetlilo ministerstvo. Hraničná čiara sa prekladá do novovybudovaného koryta toku a kompenzuje sa úbytok štátneho územia vzniknutý vodohospodárskymi úpravami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies