Vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy na oslavy víťazstva nad fašizmom

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 16:52 • 2 min
Vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy na oslavy víťazstva nad fašizmom

PRAHA - Česká vláda na svojom dnešnom rokovaní schválila cestu prezidenta Miloša Zemana do Moskvy na oslavy 70. výročia konca druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Portál iDNES.cz zistil, že súhlas vlády so Zemanovou cestou nebol jednomyseľný - minister pre ľudské práva a menšiny Jiří Dienstbier sa totiž zdržal.
     

Zámer českého prezidenta vyvolal kritiku najmä kvôli zvažovanej účasti na kontroverznej vojenskej prehliadke na Červenom námestí. Tej sa ale Zeman nakoniec vyhne. Jeho cesta vyjde na 330.000 korún (približne 12.000 eur) a bude oproti pôvodnému plánu o jeden deň kratšia.
     

"Prezident by mal pricestovať do Moskvy 8. mája večer, kedy by sa mal stretnúť s veteránmi. Na druhý deň sa začína oficiálny program o 09.00 h miestneho času v Kremli stretnutím predstaviteľov asi 30 krajín s prezidentom Putinom. O 10.00 h sa začne vojenská prehliadka, ktorá trvá približne hodinu a pol a ktorej sa prezident nezúčastní, a v programe nadviaže až na ďalšiu akciu," informoval novinárov český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.
     

Podľa premiéra Bohuslava Sobotku za Zemanovu cestu do Moskvy hlasovali všetci prítomní ministri.
     

Zeman chcel pôvodne absolvovať celý program, po dlhodobej kritike však upustil od účasti na vojenskej prehliadke. Namiesto nej dá podľa svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka prednosť dvojstranným rokovaniam so slovenským premiérom Robertom Ficom. Ten ale svoju účasť na oslavách v Moskve stále oficiálne nepotvrdil.
     

Po vojenskej prehliadke by sa mal Zeman zúčastniť ešte spoločného fotografovania, pietneho aktu pri pomníku a záverečnej recepcie. Z Moskvy odletí podvečer.
     

"Vzhľadom na to, že sa skrátil čas, kedy sa bude prezident zdržiavať v Moskve, a vzhľadom na to, že sa zmenilo ubytovanie a bude zrejme bývať v Českom dome, tak sa znížili aj náklady na zhruba 330.000 korún," informoval Zaorálek. Pôvodne sa hovorilo o sume 660.000 korún (približne 24.000 eur).
     

Zemanovu cestu do Moskvy kritizovali z vládnucich strán hlavne ľudovci z KDU-ČSL, ktorí pôvodne deklarovali, že za ňu vo vláde nebudú hlasovať. 
     

Podobný postoj podľa servera Novinky.cz zastávali aj niektorí ministri za hnutie ANO. Pre neschopnosť dohodnúť sa muselo byť rokovanie kabinetu na túto tému minulý týždeň prerušené. Potom, ako Pražský hrad informoval o zmene v Zemanovom programe, už dnes vláda návrh schválila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies