Vláda schválila štatút Rady vlády SR na podporu exportu a investícií

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 12:06 • 2 min
Vláda schválila štatút Rady vlády SR na podporu exportu a investícií

BRATISLAVA - Kabinet dnes schválil štatút Rady vlády SR na podporu exportu a investícií, ktorý predložilo ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Rada je poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády pre oblasť štátnej podpory medzinárodnej obchodno-ekonomickej spolupráce a prezentácie SR v zahraničí, s prioritným cieľom podpory exportu a prílevu zahraničných investícií. Rada poskytuje platformu pre priebežný, strategický a komplexný dialóg vlády a štátnych inštitúcií s predstaviteľmi podnikateľského sektora.

Podľa materiálu, ktorý dnes ministri odsúhlasili, Rada prijíma zásadné stanoviská s návrhmi opatrení k strategickým materiálom ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy v oblasti podpory exportu, investícií, medzinárodnej prezentácie a ďalších foriem medzinárodnej ekonomickej spolupráce SR.

 

Takisto informuje vládu o zásadných stanoviskách spolu s návrhmi opatrení, hodnotí služby, ktoré Slovensko prostredníctvom diplomatických misií poskytuje podnikateľskej verejnosti na podporu ich aktivít v zahraničí a odporúča opatrenia na ich skvalitnenie, navrhuje priority rozvoja medzinárodnej obchodno-ekonomickej a investičnej spolupráce a prezentácie SR zahraničí.

 

Okrem toho prijíma opatrenia pre koordinovaný postup podnikateľského sektora pre lepšie presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov SR v zahraničí, posudzuje a schvaľuje návrhy na zlepšenie spolupráce orgánov štátnej správy a podnikateľského sektora a spolupracuje s príslušnými výbormi NR SR a Zborom poradcov predsedu vlády.

Rada je zložená z dvoch predsedov – ministra zahraničných vecí a ministra hospodárstva, členov s hlasovacím právom, členov s poradným hlasom a tajomníka. Členmi s hlasovacím právom sú predsedovia, minister financií, štátny tajomník rezortu dopravy, zástupca Exportno-importnej banky, zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, Republikovej únie zamestnávateľov, Klubu 500, Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov a Asociácie priemyselných zväzov. Poradný hlas majú štatutárni zástupcovia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu, Slovak Business Agency a Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Činnosť rady zabezpečuje Sekretariát, ktorý spadá pod ministerstvo zahraničných vecí. Náklady naň sú hradené z rozpočtu MZV. Rada zvyčajne rokuje buď na ministerstve zahraničných vecí, alebo hospodárstva. Náklady na rokovanie Rady sú hradené ministerstvom, v priestoroch ktorého sa rokovanie koná. Rokovania sa konajú spravidla dvakrát do roka a sú verejné, ak rada nerozhodne inak. Takisto je verejné aj jej hlasovanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies