Vláda schválila rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 1 %

NETKY.SK • 11 Október 2017, 13:18 • 2 min
Vláda schválila rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 1 %

BRATISLAVA - Deficit verejných financií klesne v budúcom roku po prvýkrát pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý dnes schválila vláda. Parlament by ho mal prerokovať tradične na prelome novembra a decembra.

 

Pri dosiahnutí týchto cieľov sa má znížiť úroveň verejného dlhu v budúcom roku tesne pod hranicu 50 % HDP (49,9 %). Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 % HDP.

 

Štátny rozpočet má v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 1,973 miliardy eur. Jeho celkové príjmy sa rozpočtujú na úrovni 13,983 miliardy eur, výdavky by mali dosiahnuť 15,956 miliardy eur.

 

Rozpočet počíta aj s prioritami, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov, umožnenie dobrovoľného vyplácania 13. a 14. platu a ďalšie pripravované opatrenia.

 

Základom pre vypracovanie návrhu rozpočtu bola aktuálna makroekonomická prognóza, ktorá na budúci rok počíta s rastom slovenskej ekonomiky na úrovni 4,2 %. Za zrýchlením rastu oproti predchádzajúcemu roku stojí predovšetkým plánované spustenie výroby v automobilových závodoch a s ním spojený rast exportu.

 

Čo vyplýva z návrhu rozpočtu: 

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu bude mať budúci rok k dispozícii 1,36 miliardy eur. Prostriedky štátneho rozpočtu z toho budú tvoriť 1,29 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu budú 66,7 milióna eur. Celkové výdavky kapitoly na rok 2018 oproti schválenému rozpočtu pre rok 2017 tak klesajú o 69,8 milióna eur, čiže o 4,87 percenta. 

 

Zdroje v zdravotníctve by mali na budúci rok dosiahnuť 4,8 mld. eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na tento rok nárast o 7,7 %. Podľa návrhu by nárast zdrojov mali zabezpečiť vyššie príjmy od ekonomicky aktívnych osôb, ale aj vyššie platby štátu za svojich poistencov. Z celkových príjmov by ekonomicky aktívni poistenci mali po zohľadnení ročného zúčtovania poistného prispieť sumou vyše 3,5 mld. eur. Príjmy z poistencov štátu by mali byť vrátane ročného zúčtovania 1,241 mld. eur, čo je nárast oproti rozpočtu na tento rok, kedy štát očakával 1,226 mld. eur. Okrem nárastu absolútnej sumy pôjde viac aj na jedného poistenca, keďže na ďalšie tri roky štát počíta s poklesom počtu poistencov štátu o 10 tisíc na 3 milióny. Na svojich poistencov štát odvedie preddavky vo výške 1,22 mld. eur. Táto suma má v ďalších rokoch rásť na 1,26 mld. eur, resp. 1,32 mld. eur v roku 2020.
 

Sociálna poisťovňa (SP) dostane od štátu budúci rok zdroje v objeme 255,4 milióna eur. V roku 2019 by mal transfer zo štátneho rozpočtu dosiahnuť 117,7 milióna eur a v roku 2020 by mala poisťovňa hospodáriť už bez finančnej výpomoci od štátu.

 

Príjmy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by v budúcom roku mali byť vyššie. K dispozícii bude mať približne 48 miliónov eur, čo je oproti roku 2017 viac o asi 4,5 milióna eur. Výdavky majú dosiahnuť 20,5 milióna eur. 

 

Exportno-importná banka (Eximbanka) by mala v budúcom roku podporiť prostredníctvom svojich aktivít slovenský export v celkovej výške 1,68 mld. eur. Oproti očakávanej skutočnosti za rok 2017 by mala byť podpora exportu vyššia o 51,9 mil. eur, resp. o 3,2 %. 

 

Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) dostanú na budúci rok príspevok na bývanie. Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla vysvetlil, že tento príspevok by mal byť motivačným nástrojom, ktorý by mohol prispieť k zatraktívneniu služby v zbore a pomôcť k personálnej stabilizácii. 

 

Ministerstvo kultúry (MK) SR by malo dostať zo štátneho rozpočtu na budúci rok 280 miliónov eur. Oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu je to viac o 36,5 mil. eur, teda o 15 percent. 

 

Kancelária prezidenta SR bude v roku 2018 hospodáriť so sumou 4 749 167 eur. Oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu ide o pokles o 1,44 milióna eur, teda o 23,3 percenta. Dôvodom poklesu je najmä vlaňajšie jednorazové zvýšenie výdavkov o 1,55 milióna eur na zabezpečenie technického stavu Prezidentského paláca a rezidencie na Slavíne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona