VLÁDA: Schválila prvú etapu ESO, do konca roka by malo zaniknúť 64 úradov

NETKY.SK • 24 August 2012, 06:46 • 2 min
VLÁDA: Schválila prvú etapu ESO, do konca roka by malo zaniknúť 64 úradov

VLÁDA Schválila prvú etapu ESO, do konca roka by malo zaniknúť 64 úradov - Politika Vládny kabinet dnes odobril prvú legislatívnu zmenu, ktorá má odštartovať komplexnú reformu štátnej správy ESO. Návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej sp

slovakia

left justify in out

imgVládny kabinet dnes odobril prvú legislatívnu zmenu, ktorá má odštartovať komplexnú reformu štátnej správy ESO. Návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe predpokladá, že do konca roka zanikne 64 štátnych úradov. Ich pôsobnosť a kompetencie sa majú presunúť na iné štátne inštitúcie. Toto opatrenie má štátnemu rozpočtu už v budúcom roku ušetriť viac ako 3,2 milióna eur.
      Vláda o návrhu tohto zákona hovorila už v stredu (22.8.). Rokovanie však vtedy bolo prerušené a na dnešnú schôdzu kabinetu predložil minister vnútra návrh v upravenom znení. V ňom okrem iného pribudli nové ustanovenia ohľadne postavenia obvodného úradu či sa zmenilo paragrafové znenie ohľadne krajského hasičského riaditeľstva.
      Vláda prostredníctvom schváleného materiálu tiež navrhuje novelizovať zákon o Policajnom zbore. "Minister môže určiť, ktorý útvar Policajného zboru má spôsobilosť byť účastníkom súdneho konania a exekučného konania a samostatne konať pred súdom v rozsahu svojej pôsobnosti," píše sa v návrhu zmeny.
      Podstatná časť zmien je však venovaná napríklad krajským školským a stavebným úradom a územným vojenským správam. Ich pôsobnosť má prejsť na existujúce obvodné úrady v sídle kraja. Majetok štátu v správe týchto úradov sa zverí do správy ministerstva vnútra. Obdobne sa ministerstvu vnútra zveruje aj personálna pôsobnosť vo vzťahu k zamestnancom uvedených úradov.
      Zrušené by mali byť krajské úrady životného prostredia, krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie ako aj krajské pozemkové, lesné a katastrálne úrady. Ich kompetencie sa presunú do príslušného špecializovaného orgánu nižšieho stupňa v pôsobnosti príslušného ústredného orgánu štátnej správy.
      Týmto spôsobom sa obmedzí počet subjektov, ktoré doteraz nakladajú s majetkom štátu, vykonávajú verejné obstarávanie a rozhodujú o personálnych otázkach. Vláda si od tohto opatrenia sľubuje aj stransparentnenie riadenia a kontroly verejných prostriedkov. Predložený návrh tiež mení status 90 rozpočtovým organizáciám.
      Reforma ESO by sa mala realizovať v dvoch fázach. Prvá sa realizuje schváleným návrhom zákona, ktorý musí ešte odobriť Národná rada SR. To má vytvoriť predpoklady pre realizáciu druhej etapy opatrení. V nej pôjde o integráciu všetkých pôsobností miestnej štátnej správy do jedného štátneho úradu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona