Vláda schválila ponechanie bankového odvodu vo výške 0,2 % na najbližšie roky

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:00 • 2 min
Vláda schválila ponechanie bankového odvodu vo výške 0,2 % na najbližšie roky

BRATISLAVA - Banky na Slovensku by mali platiť bankový odvod v súčasnej výške 0,2 % aj v nasledujúcich rokoch. Počíta s tým novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorú dnes schválila vláda. Na rokovanie ju predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. Pôvodne sa mala sadzba po vyzbieraní stanoveného objemu financií znížiť na 0,1 %.

slovakia

left justify in out

Sadzba odvodu na roky 2017 až 2020 by však podľa návrhu ministerstva financií mala byť naďalej vo výške 0,2 %. "Navrhuje sa ponechanie sadzby osobitného odvodu bánk na ďalšie kalendárne roky na úrovni súčasného koeficienta a časovo obmedziť jeho platenie a zároveň zrušiť ustanovenia o tzv. degresii sadzby bankového odvodu v závislosti od dosiahnutia sumy uhradeného odvodu a úrovne definovaného ukazovateľa, ktorým je podiel uhradených odvodov na celkových aktívach bankového sektora SR," spresnilo ministerstvo financií.

 

Rezort tento krok odôvodnil potrebou navýšenia zdrojov na financovanie prípadných kríz v budúcnosti. "Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz a aby sa tak odstránilo spoliehanie sa na finančné prostriedky daňovníkov," zdôvodnilo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies