Vláda schválila nový COVID automat!

NETKY.SK • 10 August 2021, 19:14 • 2 min
Vláda schválila nový COVID automat!

Návrh nového covid automatu hovorí, že miernejšie pravidlá majú mať okresy, ktoré majú zaočkovaných viac ako 65 percent ľudí vo veku nad 50 rokov. Už by tak nemalo dôjsť k celoslovenskému lockdownu. Zvýhodňuje zaočkovaných ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva s odborníkmi zostavilo nové pravidlá covid automatu, ktoré to už majú zohľadňovať a majú byť prispôsobené tomu, ako majú okresy zaočkovaných seniorov. Je to tretia aktualizáciu automatu, ktorý je nastavený na delta variant. Návrh ministerstva vláda schválila.

 

Tri možnosti

Majitelia prevádzok alebo organizátori hromadných podujatí si budú môcť vybrať z troch režimov: buď budú púšťať len plne zoačkované osoby, alebo skupinu zloženú zo zaočkovaných, otestovaných a prekonaných, alebo si vyberú, že nebudú zohľadňovať covid pas vôbec.

 

Pre každý režim iné opatrenia

Plne zaočkovaní nebudú mať v prevádzkach takmer žiadne obmedzenia. Na hromadné podujatia budú môcť chodiť bez limitu až do najhoršej čiernej fázy. Ak si majiteľ reštaurácie vyberie druhý režim, čo znamená, že vpustí ľudí, ktorí sú zaočkovaní, prekonaní alebo otestovaní na COVID-19, bude mať prísnejšie podmienky. Ak sa prevádzkar rozhodne púšťať ľudí bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní a nebude si pýtať covid pas ani negatívny test, musí rátať s prísnymi obmedzeniami a v prevádzke budú potrebné odstupy a obmedzený počet návštevníkov.

 

Režimy môžu kombinovať

Prevádzkovateľ zariadenia sa môže ráno rozhodnúť púšťať len zaočkovaných, testovaných a tých, čo prekonalí koronavírus a večer    sprístupniť svoje priestory len plne zaočkovaným. Musí však dať na viditeľné miesto oznam, aký režim platí v jeho prevádzke. COVID preukazy musí kontrolovať pri vstupe.

 

Farby COVID automatu

COVID automat už nebude mať sedem farieb, ale len päť: zelenú (monitoring), oranžovú (ostražitosť), červenú, bordovú a čiernu.

 

Menia sa aj kritériá, na základe ktorých bude okres zaradený do príslušnej farby. Hodnotiť budú odborníci počet infikovaných za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov, zaočkovanosť okresu a posledné slovo môže mať aj regionálny hygienik. Ten môže na základe celkovej situácie v okrese vyhodnotiť, že okres môže byť o stupeň lepší alebo horší. Hygienik môže brať do úvahy napríklad mieru pozitivity testov, charakter ohnísk, vekovo špecifickú dynamiku a podobne.

 

Poklesový a rastový trend

Ak v okrese dva týždne po sebe klesá počet pozitívnych o 10 percent, môže sa dostať do lešpej fázy, ako mu podľa čísel prislúcha. Ak ale dva týždne po sebe čísla rastú, môžu rozhodnúť o prísnejších opatreniach. Cieľom je, aby sa v prípade rapídneho zhoršenia situácie zasiahlo rýchlo a efektívne.

 

Podstatnou zmenou je to, že farba okresu bude ovplyvnená aj počtom zaočkovaných ľudí nad 50 rokov. Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy. Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne nižšie do COVID automatu a opatrenia budú menej prísne.

 

Medzi okresy s najvyššou mierou zaočkovaných ľudí nad 50 percent patria: Bratislava, Dunajská Streda, Senec, Pezinok, Trnava, Šaľa, Galanta, Žiina, Komárno, Trenčín, Prešov, Dolný Kubín, Sabinov, Skalica, Myjava, Piešťany, Banská Bystrica, Námestovo. Bratislava by sa napríklad nemala už nikdy dostať do čiernej fázy, lebo má vysokú mieru zaočkovanosti.

 

Podľa Mišíka by malo byť prioritou chrániť ľudí nad 50 rokov, lebo boli najviac hospitalizovaní, a tým aj chrániť zdravotnícky systém, aby mohol poskytovať svoju štandardnú starostlivosť. Podľa Mišíka nie je problém, ak má okres veľa infikovaných, ak majú zaočkovaných rizikových ľudí.

 

Lengvarský uviedol, že štátne nemocnice by mali poskytovať antigénové testy za päť eur. K dispozícii budú aj mobilné odberové miesta, ale u nich bude test drahší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies