Vláda schválila nižšie pokuty za menej závažné dopravné priestupky

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 14:50 • 2 min
Vláda schválila nižšie pokuty za menej závažné dopravné priestupky

BRATISLAVA - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky by mali klesnú o 10 eur, zo 60 na 50 eur. Návrh z dielne ministerstva vnútra vláda dnes schválila. Ak novelu zákona o cestnej premávke schvália aj poslanci Národnej rady SR, už na jeseň by mohla priniesť aj ďalšie zmeny.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Robert Kaliňák vysvetľoval v pondelok (1. 7.) zníženie hornej sadzby pokút zlepšením bezpečnostnej situácie na slovenských cestách. Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel vtedy povedal, že ide o menej závažné priestupky ako napríklad nepripútanie sa bezpečnostným pásom alebo malé prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. 

Hlavným cieľom novely zákona je legislatívne zavedenie Národnej evidencie vozidiel a transpozícia európskej smernice, ktorá zjednodušuje cezhraničnú výmenu informácií o deliktoch na úseku bezpečnosti cestnej premávky. Po prijatí zmien bude tiež možné v oblasti evidovania vozidiel vykonávať elektronické podania prostredníctvom internetu, čo podľa ministerstva prinesie zrýchlenie a uľahčenie týchto procesov a ušetrí čas a peniaze. "Evidenčné úkony, ktoré majú vplyv na vlastníctvo vozidla, bude možné vykonávať prostredníctvom zaručeného elektronického podpisu a úkony, pri ktorých sa vlastníctvo vozidla nemení, bude možné vykonávať prostredníctvom pripravovaného občianskeho preukazu s implementovaným čipom. Takýto elektronický spôsob bude možný len pri vozidlách, ktoré majú vydané osvedčenie o evidencii časť I po 31. máji 2010," píše sa v predkladacej správe k zákonu.

Elektronizácia evidenčných služieb podľa ministerstva vnútra urýchli a zjednoduší vykonávanie zmien v evidencii vozidiel, ako je napríklad kúpa či predaj vozidla, zmena farby, zmena bydliska držiteľa a iné. Prepojenie databáz zasa umožní políciám štátov Európskej únie vyhľadávať vlastníkov a držiteľov vozidiel, ktorými boli spáchané priestupky na území ostatných členských štátov. 

Novinkou by malo byť aj rozšírenie povinnosti pre chodcov nosiť reflexné prvky. Po novom by ich mali za zníženej viditeľnosti na krajnici alebo okraji vozovky nosiť nielen mimo obce, ale aj v obci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies