Vláda schválila návrh opatrení na základe odporúčaní GRECO

NETKY.SK • 29 Október 2014, 11:48 • 2 min
Vláda schválila návrh opatrení na základe odporúčaní GRECO

BRATISLAVA – Vláda SR schválila návrh opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní od Skupiny štátov proti korupcii (GRECO) pre Slovenskú republiku. Opatrenia sa týkajú poslancov Národnej rady SR, sudcov a prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Za najzávažnejší nedostatok vo vzťahu k poslancom Národnej rady SR bola označená absencia transparentnosti legislatívneho procesu v parlamente a to najmä v oblasti styku poslancov s takými tretími stranami, ktorých zámerom je ovplyvňovanie verejnej politiky. Rovnako absentuje Kódex správania poslancov a neexistujú osobitné pravidlá pre prijímanie darov, pohostenia a iných výhod poslancami. Ako slabá sa tiež GRECO javila kontrola dodržiavania a presadzovania pravidiel, týkajúcich sa konfliktov záujmov, majetkových priznaní a iných povinností a obmedzení vzťahujúcich sa na poslancov. Vláda sa dnes zaviazala prijať opatrenia na zabezpečenie odporúčaní GRECO.

 

Vo vzťahu k sudcom bol zo strany GRECO prezentovaný ako najväčší problém, okrem absencie etického kódexu, možnosť ministra spravodlivosti odvolávať predsedov súdov bez udania dôvodov. V dnes schválenom materiáli vláda uvádza, že existencia funkcie predsedu súdu nie je prejavom nezávislosti súdov a jeho odvolanie ministrom nemožno vnímať ako zasahovanie do nezávislosti rozhodovacej činnosti súdu. „Súdy sú nezávislé pri výkone súdnictva, nie pri správe súdu,“ uvádza sa v materiáli. Zásadám sudcovskej etiky sa momentálne venuje Súdna rada SR, ktorá ich má schváliť po dohode s ministrom spravodlivosti. Zatiaľ tieto zásady neboli schválené.

 

V súvislosti s prokuratúrou GRECO vyžaduje preskúmanie Etického kódexu z roku 2012 a jeho efektívnosti a riešenie absencie úpravy o predchádzaní a riešení existujúcich a možných konfliktov záujmov. Negatívne je vnímaná neexistencia legislatívnej úpravy darov prokurátorov pri výkone povinností, ich priznávania a nakladania s nimi. Generálna prokuratúra SR podľa schváleného materiálu urobí analýzu a pripraví zmeny Etického kódexu tak, aby obsahoval jasné etické štandardy profesionálneho správania prokurátorov. Rovnako prijme opatrenia, aby bol zabezpečený zákaz prijímania darov všetkými prokurátormi v súvislosti s výkonom ich povinností. Slovensko má GRECO informovať o plnení odporúčaní do 30. apríla 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies