Vláda schválila návrh dodávok bojových obrnených vozidiel

NETKY.SK • 15 November 2017, 12:22 • 2 min
Vláda schválila návrh dodávok bojových obrnených vozidiel

BRATISLAVA - Vláda schválila v stredu návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel 8x8 a 4x4, do ktorého má byť zapojený slovenský obranný priemysel.

slovakia

left justify in out

Materiál je utajený, minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) bude mať k nemu popoludní tlačovú konferenciu na pôde ministerstva obrany.

 

Rezort obrany plánuje vyvinúť prototypy bojových obrnených vozidiel 8x8 a 4x4 spolu za 9 miliónov eur s DPH. Vyplýva to zo stanoviska Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktoré patrí pod ministerstvo financií. Slovensko by malo následne odobrať 81 obrnených vozov typu 8x8 a 404 obrnených vozov typu 4x4 spolu za 1,2 miliardy eur.

 

Bojové vozy 8x8 majú byť vyvinuté na Slovensku na podvozku fínskeho PATRIA AMV. BOV 4x4 zatiaľ nemá vybraného partnera. "Navrhovaný spôsob obstarania vychádza z cieľa zapojiť v čo najväčšej miere slovenský obranný priemysel do výskumu, vývoja a výroby BOV," uvádza útvar ministerstva financií. Takto vyvinuté riešenie bude podľa ministerstva lacnejšie a rýchlejšie ako nákup existujúcich vozidiel a bude spĺňať vysoké technické štandardy.

 

BOV majú byť vyrobené postupne, v rokoch 2018 a 2029. Výber formou medzivládneho kontraktu má byť rýchlejší ako iné formy obstarania. Rozhodnutie o obstaraní BOV by malo padnúť až po zhodnotení uskutočniteľnosti projektu a otestovaní prototypov.

 

"Našou úlohou v tomto nákupe je hľadať najefektívnejšie riešenie ako zabezpečiť bojové obrnené vozidlá," uviedol riaditeľ ÚHP Štefan Kišš.

 

"Je správny krok to urobiť postupne, to znamená, najprv vyvinúť prototypy, obe budú stáť 9 miliónov eur. Popri tom zhodnotiť kapacity slovenského obranného priemyslu dodávku doručiť, až potom vyhodnotiť, či naozaj ide o najvýhodnejšiu alternatívu, aby sme mohli zodpovedne rozhodnúť o samotnom nákupe, jednak vybrať najlepšiu alternatívu aj formu obstarania," doplnil Kišš.

 

ÚHP zároveň upozorňuje na riziká. "V tomto prípade je to možné oneskorenie dodania a dodržanie plánovaného rozpočtu. Verejnosť by mala vopred vidieť všetky informácie, ktoré sa netýkajú bezpečnosti Slovenska, alebo nie sú obchodným tajomstvom," uzavrel riaditeľ ÚHP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona