Vláda schválila dohodu o úverovom mechanizme

NETKY.SK • 23 November 2016, 11:10 • 2 min
Vláda schválila dohodu o úverovom mechanizme

BRATISLAVA - Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila dohodu o úverovom mechanizme medzi SR a Jednotnou radou pre riešenie krízových situácií. Jej cieľom je zabezpečenie podpisu dohody o preklenovacom financovaní vo forme úverovej linky, resp. dohody o úverovom mechanizme.

slovakia

left justify in out

Úverový mechanizmus bude slúžiť pre potreby riešenia krízovej situácie úverovej inštitúcie so sídlom na území Slovenska.


Ide o doplnenie procesu riešenia krízových situácií na finančnom trhu. Prihliada sa pritom na potrebu zabezpečenia možnosti poskytnutia premosťovacieho financovania pre slovenské úverové inštitúcie v prípade riešenia ich krízovej situácie, ak prostriedky Jednotného fondu pre riešenie krízových situácií nebudú pre jej riešenie postačujúce. Členské štáty sa totiž zaviazali vytvoriť dočasný premosťovací systém financovania Jednotného fondu pre riešenie krízových situácií.


Účelom uzavretia tejto dohody je podľa návrhu posilnenie dôveryhodnosti a stability druhého piliera bankovej únie a tým aj slovenského bankového sektora. Nakoľko Jednotný fond pre riešenie krízových situácií dosiahne podľa Ministerstva financií SR plnú kapacitu 55 mld. eur až v roku 2024, je potrebné zabezpečiť dočasné financovanie riešenia krízových situácií zo strany členských štátov. Ich poskytnutie bude limitované podľa návrhu len na prípady vyžiadania zo strany Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií a len pre potreby riešenia krízovej situácie slovenskej úverovej inštitúcie.


Počiatočný záväzok vo výške 110 mil. eur sa bude v čase znižovať úmerne k výške príspevkov slovenských bánk do Jednotného fondu pre riešenie krízových situácií. Na financovanie preklenovacieho obdobia budú poskytnuté finančné prostriedky zo štátnych finančných aktív.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona