Vláda schválila akčný plán realizácie Koncepcie kybernetickej bezpečnosti SR

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 15:26 • 2 min
Vláda schválila akčný plán realizácie Koncepcie kybernetickej bezpečnosti SR

BRATISLAVA – Ochrániť kybernetický priestor štátu pred potenciálnymi hrozbami, v súvislosti s ktorými by mohli Slovensku vzniknúť významné alebo nenahraditeľné škody. To je cieľ akčného plánu, ktorý vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Na svojom dnešnom zasadnutí ho schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Dokument vychádza z Koncepcie kybernetickej bezpečnosti SR odsúhlasenej vládou vlani v júni. Na obdobie nasledujúcich piatich rokov (2016-2020) definuje aktivity potrebné k zaisteniu ochrany a obrany národného kybernetického priestoru.

 

Úlohy akčný plán rozdeľuje do siedmych strategických oblastí. Slovensko vytvorí inštitucionálny a legislatívny rámec riadenia kybernetickej bezpečnosti, rozpracuje a aplikuje základné mechanizmy zabezpečenia správy kybernetického priestoru, zavedie systém vzdelávania v tejto oblasti.

 

Stanoví a aplikuje kultúru riadenia rizík a systému komunikácie medzi zainteresovanými stranami a bude podporovať aktívnu medzinárodnú spoluprácu, rovnako vedu a výskum v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Na formovaní a realizácii politík v tejto oblasti sa má aktívne podieľať i súkromný sektor, akademická obec ako aj občianska spoločnosť.

 

Vláda uložila riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu, aby v spolupráci s predsedom vlády a ministrom financií do 30. septembra 2016 pripravil a predložil návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti.

 

Jednou z úloh prijatého akčného plánu je, že v rámci NBÚ by malo v roku 2017 vzniknúť národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť. Už v roku 2016 by mala začať pracovať medzirezortná pracovná skupina na riešenie rozsiahlych kybernetických útokov ako aj tím rýchleho nasadenia v prípade potenciálneho ohrozenia kybernetického priestoru SR.

 

Samostatnú jednotku na riešenie takýchto incidentov vytvorí napríklad ministerstvo obrany, či úrad vlády. Ministerstvo školstva dostalo za úlohu vytvoriť Národné centrum vzdelávania v oblasti kybernetickej bezpečnosti. To sa bude snažiť dosiahnuť aspoň základnú úroveň kompetencií v tejto oblasti všetkých pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve.

 

Ministerstvá spravodlivosti a školstva majú zase za úlohu zaviesť systematické vzdelávanie pre všetkých sudcov, prokurátorov a vyšetrovateľov. Úrad vlády vytvorí Národný portál pre kybernetickú bezpečnosť.

 

NBÚ zavedie na národnej úrovni jednotné opatrenia, ktorých cieľom bude kvalifikovane a efektívne reagovať na bezpečnostné incidenty. "Navrhované úlohy a opatrenia na ich realizáciu sú adekvátne a v primeranej miere rešpektujú ochranu súkromia občanov a základné ľudské práva a slobody," zdôraznil v správe NBÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies