Vláda schváli východiská, z ktorých sa budú určovať priority predsedníctva v EÚ

NETKY.SK • 24 Február 2016, 06:53 • 2 min
Vláda schváli východiská, z ktorých sa budú určovať priority predsedníctva v EÚ

BRATISLAVA - Vláda sa na svojom dnešnom rokovaní bude zaoberať východiskami programu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Materiál bude v neskoršej fáze dôležitý pri definovaní priorít samotného šesťmesačného programu.

slovakia

left justify in out

Ten má vláda schváliť v júni 2016. V podstate pôjde o program priorít celej únie, ktoré bude Slovensko presadzovať od 1. júla. Počas pol roka bude na dennej báze manažovať jednu z troch hlavných inštitúcií EÚ, teda Radu, ktorá zastupuje 28 členských štátov. V praxi to znamená formovanie európskej legislatívy od pracovnej až po ministerskú úroveň z pozície predsedu Rady a negociácie najmä s Európskou komisiou a Európskym parlamentom.

 

Pre Európsku úniu pôjde v poradí o 116. rotujúce predsedníctvo. Pre Slovensko o historickú premiéru po 12 rokoch svojho členstva v únii.

 

Ministri by mali dnes tiež odsúhlasiť zmenu dohody medzi Slovenskom a Poľskom o vzájomnom uznávaní častí štúdia a rovnocennosti dokladov o vzdelaní, hodností a titulov. Po novom z nej vypadnú tituly docent a profesor.

 

Dôvodom zmeny je, že výkon povolania vysokoškolského učiteľa vo funkcii docent a profesor sú na Slovensku regulovanými povolaniami. Naopak, v Poľsku nie je výkon povolania vysokoškolského učiteľa regulovaným povolaním, preto sa tam profesijné uznanie nevyžaduje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona