Vláda sa zaviazala prekonať Mečiarove amnestie ústavným zákonom

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:08 • 2 min
Vláda sa zaviazala prekonať Mečiarove amnestie ústavným zákonom

Vláda sa zaviazala prekonať Mečiarove amnestie ústavným zákonom

slovakia

left justify in out

img

Vláda sa v preambule svojho programového vyhlásenia zaviazala pripraviť ústavný zákon, ktorý umožní prekonanie účinkov amnestií zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998. Pre TASR to uviedol hovorca KDH Martin Krajčovič.
      Dodal, že tieto amnestie zamedzili vyšetreniu trestných činov súvisiacich so zavlečením občana Slovenskej republiky (prezidentovho syna Michala Kováča ml., pozn. TASR) do zahraničia.
      Na otázku, či je možné prelomiť amnestie ústavným zákonom, právnik Ernest Valko odpovedal, že sa to už v praxi stalo. "Argentínsky najvyšší súd zrušil amnestie z rokov sedemdesiatych, ktoré udelila vojenská junta," upozornil. Podľa Valka nemusí byť pri snahe potrestať vinníkov neprekonateľnou prekážkou ani premlčacia lehota. "Ak by sa argumentovalo premlčaním, je otázne, či bežala premlčacia lehota vzhľadom na to, že nebolo možné uplatniť trestné stíhanie vzhľadom na amnestie, ktoré boli v rozpore s dobrými mravmi," vyhlásil Valko.
      Doplnenie preambuly programového vyhlásenia o prekonanie amnestií presadilo KDH spolu so záväzkom snažiť sa spravodlivo vyrovnávať s dedičstvom totalitného obdobia, kde boli pošliapavané ľudské práva. "Vláda bude podporovať aktívnu pamäť národa a vzdelávanie občianskej verejnosti, najmä mládeže, o totalitnej minulosti," povedal predseda KDH Ján Figeľ. Ako dodal hovorca KDH Krajčovič, vláda sa v tejto súvislosti zaväzuje podporovať aj inštitúcie zaoberajúce sa skúmaním príčin a dôsledkov straty slobody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona