Vláda sa stotožnila s odporúčaným predajom 100 % akcií teplární

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 07:51 • 2 min
Vláda sa stotožnila s odporúčaným predajom 100 % akcií teplární

Vláda sa stotožnila s odporúčaným predajom 100 % akcií teplární

slovakia

left justify in out

Vláda sa pri posudzovaní alternatív privatizácie štátnych teplárenských spoločností podľa slov predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Anny Bubeníkovej stotožnila s odporúčaním fondu, teda s predajom 100 % akcií.
Pri privatizácii sa preto FNM bude riadiť alternatívou uvedenou v dnes prerokovanom vládnom materiáli ako alternatíva číslo jedna. "Takže 100 %," uviedla Bubeníková po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu.
Cenu predávaných akcií teplárenských spoločností podľa nej ešte len ukáže medzinárodná transparentná súťaž. Výšku očakávaného minimálneho výnosu nekonkretizovala. S predajom akcií teplární má FNM začať v blízkej budúcnosti. "Úloha je začať čo najskôr," avizovala Bubeníková.
"Takisto môžme postupovať v zmysle materiálu, ktorý sme vláde predložili," povedala k postupu pri nakladaní s akciami iných akciových spoločností v portfóliu FNM, napríklad spoločnosti Slovak Telekom alebo bratislavskej burzy.
Najvýhodnejšiu alternatívou privatizácie šiestich teplárenských spoločností vo vlastníctve štátu je predaj 100-% podielu v nich formou verejnej súťaže s medzinárodnou účasťou. Odporučil to FNM v materiáli vypracovanom spoločne s ministerstvom hospodárstva a rezortom financií, ktorý dnes vzal na vedomie vládny kabinet. Fond v analýze hodnotil viacero alternatív, okrem úplnej privatizácie aj predaj 67 % alebo 51 % akcií súkromnému investorovi a bezodplatný prevod zvyšného podielu na príslušné mesto, v ktorom sa tepláreň nachádza.
V 100-% vlastníctve štátu je v súčasnosti šesť teplární - Bratislavská teplárenská, Trnavská teplárenská, Martinská teplárenská, Zvolenská teplárenská, Žilinská teplárenská a Tepláreň Košice. Podľa predchádzajúcej analýzy, ktorú schválila vláda ešte vo februári, je ich predaj pre štát výhodnejší ako poberanie dividend. FNM odhaduje celkovú trhovú hodnotu týchto spoločností na 160 až 200 miliónov eur, priemerné ročné dividendy za predchádzajúce roky pritom predstavovali len 4,2 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies