Vláda sa neobáva arbitráže kvôli Gabčíkovu,treba počkať na ďalšie kroky

NETKY.SK • 13 December 2014, 14:33 • 2 min
Vláda sa neobáva arbitráže kvôli Gabčíkovu,treba počkať na ďalšie kroky

BRATISLAVA - Vláda sa nebojí prípadného súdu či arbitráže za vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo Slovenským elektrárňam (SE). Uviedol to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu premiér Robert Fico (Smer-SD). Elektrárne už totiž vyhlásili, že za tento krok im vzniká nárok na odškodné, ktorý si aj uplatnia.

slovakia

left justify in out

Podľa Fica vláda už pred niekoľkými mesiacmi vyzvala väčšinového spolumajiteľa SE, taliansku spoločnosť Enel, aby podľa zmluvy vyriešila určité problémy. Neurobila však nič. "Vypovedali sme zmluvu presne podľa článku, na základe ktorého sa vypovedá zmluva. Počkajte na ďalšie kroky, nič nie je náhodné," zdôraznil premiér. Bez bližších podrobností ešte avizoval, že "najprv je výpoveď a potom ďalší právny krok, ktorý prichádza do úvahy".
      

Zopakoval svoje výhrady, že Gabčíkovo bolo pri privatizácii Slovenských elektrární vládou Mikuláša Dzurindu "darované" Enelu pre štát nevýhodne a v rozpore s medzinárodným právom. "Vodná elektráreň Gabčíkovo nikdy nemala byť daná do prenájmu talianskej spoločnosti Enel," myslí si Fico.
     

V situácii, kým nie je dostavaný tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach, je podľa premiéra zbytočné hovoriť o odpredaji 66-% podielu Enelu v SE. Taliansky koncern už dávnejšie avizoval takýto zámer a zbiera teraz ponuky potenciálnych záujemcov.
      

"Možno by chcel odísť, ale potrebuje k tomu spoluprácu štátu. Sme pripravení spolupracovať s Enelom na dostavbe Mochoviec. Pokiaľ by to v tomto okamihu predávali a odchádzali, tak sa automaticky zastaví výstavba tretieho a štvrtého bloku, čo si nemôžeme dovoliť," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona