Vláda rozhodne o úprave dobrovoľníctva

NETKY.SK • 6 Júl 2011, 10:21 • 2 min
Vláda rozhodne o úprave dobrovoľníctva

Vláda rozhodne o úprave dobrovoľníctva

slovakia

left justify in out

img

Všeobecná právna úprava dobrovoľníctva v slovenskom právnom poriadku v súčasnosti neexistuje. Máme len čiastkové úpravy v osobitných zákonoch, čo v praxi spôsobuje výrazné problémy, ktoré túto pozitívnu aktivitu človeka voči iným osobám a spoločnosti brzdia. Pri tvorbe zákona o dobrovoľníctve sa prihliadalo na skúsenosti a poznatky z dobrovoľníckej činnosti v iných štátoch ako aj u zástupcov mimovládnych neziskových organizácií. Zákon predloží minister vnútra Daniel Lipšic

6. júna (DNES)

o 10.00

na rokovanie vlády.

Cieľom návrhu je odbúrať administratívne prekážky, ktoré by sťažovali výkon dobrovoľníckej činnosti a stransparentniť dobrovoľníctvo ako všeobecne uznávanú činnosť vykonávanú fyzickými osobami vo verejnoprospešnom záujme. Ako dobrovoľnícka činnosť sa bude vnímať činnosť poskytovaná zdravotne postihnutým, cudzincom, ľuďom počas výkonu trestu, závislým, pri starostlivosti o deti, odstraňovaní následkov prírodných katastrof či tvorbe, ochrane alebo zlepšovaní životného prostredia. Nebude sa za ňu považovať činnosť medzi manželmi alebo blízkymi osobami, v rámci podnikania alebo pracovnoprávneho vzťahu, vzájomná občianska alebo susedská výpomoc ani činnosť vykonávaná osobami mladšími ako 15 rokov. Poskytovať sa bude iba na základe zmluvy v písomnej podobe alebo formou ústnej dohody.

Zákon o dobrovoľníctve by mal nadobudnúť účinnosť 1. decembra tohto roka, keďže EÚ vyhlásila rok 2011 za Rok dobrovoľníctva. Bližšie info o zákone nájdete na www.minv.sk.

Vláda sa bude dnes zaoberať aj Strategickým plánom boja proti korupcii v SR, ktorý by mal znížiť korupciu predovšetkým vo verejnom živote a využívaní verejných zdrojov a prostriedkov. Zároveň by mal pomôcť zvýšiť transparentnosť v celej spoločnosti. Naďalej sa bude presadzovať zverejňovanie všetkých zmlúv, faktúr a finančných transakcií týkajúcich sa verejných zdrojov na internete. Pokiaľ ide o oblasť korupcie v polícii, Sekcia kontroly a inšpekčnej služby MV SR navrhla zmeny v zákone o priestupkoch, ktoré by výraznou mierou pomohli účinnejšie bojovať proti policajtom podozrivým z korupčného správania. Osoba priestupcu, ktorá následne spolupracuje s Policajným zborom pri odhaľovaní trestnej činnosti korupcie by v odôvodnených prípadoch nebola postihnutá za priestupok. Dôvodom na úpravu zákona je, že osoba priestupcu v súčasnosti nemá motiváciu spolupracovať s políciou, keďže jej aj po oznámení korupčného konania policajta, ktorý priestupok rieši, stále hrozí, že bude následne za priestupok postihnutá iným správnym orgánom. Návrh by mal byť predložený do vlády do konca tohto roka. Bližšie info o predkladanom Pláne nájdete na www.minv.sk.

Minister vnútra predloží aj Návrh národného plánu riadenia kontroly hraníc na roky 2011-2014, Správu o akciových spoločnostiach rezortu a Správu o dopracovaní návrhu nevyhnutných opatrení na zabezpečenie fungovania IZS v oblasti informačno-komunikačných technológií.

Zdroj: MV SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona