Vláda rozhodne o splnomocnencovi pre predsedníctvo v Rade EÚ

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 07:54 • 2 min
Vláda rozhodne o splnomocnencovi pre predsedníctvo v Rade EÚ

BRATISLAVA - Vláda dnes schváli východiská 18-mesačného programu Rady Európskej únie. Slovensko vytvorí od 1. januára 2016 do 30. júna 2017 spolu s Holandskom a Maltou predsednícke Trio a preberie zodpovednosť za manažovanie práce jednej z hlavných inštitúcií Európskej únie - Rady EÚ. V rámci Tria bude Slovensko historicky prvýkrát predsedať EÚ v druhom polroku 2016.

slovakia

left justify in out

Prípravy na výkon slovenského predsedníctva sa začali už v roku 2012 s dôrazom na organizačno-technické zabezpečenie, logistiku, prípravu ľudských zdrojov a rozpočtové predpoklady. Tento rok bude zameraný na program Tria a následne na špecifický program SR.

 

V tejto súvislosti kabinet rozhodne aj o svojom novom splnomocnencovi pre predsedníctvo. Stane sa ním súčasný stály predstaviteľ SR pri Európskej únii v Bruseli Ivan Korčok. Na programe je tiež štatút splnomocnenca. Novela zákona z dielne ministerstva kultúry umožní účinnejší návrat nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov. Do legislatívnej normy o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov sa transponuje európska smernica, ktorá zabezpečí ich ľahšie spätné získanie štátom, odkiaľ boli vyvezené. Toto pravidlo sa rozšíri na všetky veci, ktoré patria do národného kultúrneho dedičstva, majú umeleckú, historickú alebo archeologickú hodnotu bez ohľadu na to, či sú súčasťou verejných alebo iných zbierok alebo sú samostatnými predmetmi.

 

Ministri sa budú zaoberať i otázkami verejného zdravotníctva. Napriek tomu, že Slovensko naďalej patrí spomedzi štátov Európskej únie k tým s nízkym počtom prípadov HIV infekcie, ich počet rastie. Vlani sa od začiatku monitorovania v roku 1985 zaznamenalo najviac prípadov v jednom roku, a to 83. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách, spomedzi krajov je najviac prípadov v Bratislavskom kraji.

 

Témou bude aj odvolanie bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa z pozície člena Rady vlády SR pre protidrogovú politiku. Nahradiť ho má jeho nástupca Vazil Hudák. Hovoriť sa bude aj o likvidácii starých environmentálnych záťaží, ktorou je skládka kalov Hampoch v lokalite Pukanec a rušňové depo Cargo v Humennom. Za tie má byť podľa návrhu novely zákona zodpovedné ministerstvo životného prostredia. To umožní na ich likvidáciu čerpať peniaze z eurofondov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona